Demokratska fronta komentarisala sporazum Dodika, Čovića i Osmorke: “Izuzetno zabrinjavajuću smatramo stavku sporazuma koja se odnosi na izmjene Izbornog zakona”

Demokratska fronta saopćila je danas da smatra izrazito štetnim po interese države BiH potpisivanje sporazuma između Osmorke, HDZ-a i SNSD o formiranju vlasti, posebno zbog činjenice da je u sporazumu izostavljen NATO kao ključni vanjskopolitički prioritet BiH.

Kako su naveli, iz potpisanog dokumenta jasno je da NATO integracije nisu u vrhu prioriteta nove političke koalicije na nivou Bosne i Hercegovine, što je posebno razočaravajuće kada se zna koliki politički napori su uloženi kako bi se NATO put Bosne i Hercegovine deblokirao nakon decenijskog zastoja, a kroz dostavljanje Godišnjih nacionalnih programa i aktivaciju MAP-a.

“Vojne vježbe na Manjači kao i aktivnosti Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine svjedočile su deblokadi NATO puta Bosne i Hercegovine u protekle četiri godine.

Stoga mi u Demokratskoj fronti izražavamo zabrinutost za NATO perspektivu Bosne i Hercegovine, ali istovremeno i pozivamo stranke Osmorke koje preuzimaju odgovornost na oprez, u nadi da dosadašnji stepen integracionih procesa kada je riječ o NATO-u, neće biti ugrožen”, navode iz DF-a.

Također, kako navode, kao izuzetno zabrinjavajuću smatraju stavku sporazuma koja se odnosi na izmjene Izbornog zakona, koja je očito formulisana u duhu HDZ-ovog razumijevanja tog pitanja.

“Na strankama Osmorke s tim u vezi velika je odgovornost, te naprosto ne želimo vjerovati da će stranke koje se unutar Osmorke još uvijek naziva građanskima, pristati na to da Hrvati koji dolaze iz ovih stranaka ne mogu biti izabrani na izvršne funkcije kada je riječ o najvišim nivoima vlasti”, dodaju.

Istakli su, navode, kako je vrijeme konačno pokazalo historijsku opravdanost odluke Demokratske fronte da nakon izbora 2018. godine uđe na vlast na državnom nivou kako bi se deblokirao proces NATO integracija i kako bi se zajedničkim snagama suprotstavilo retogradnim izmjenama izbornog zakona na etničkom principu a po željama HDZ-a i Zagreba.

“Demokratska fronta zajedno sa građanima nastavit će svoju političku borbu na već sada dobro prepoznatim principima građanske države i jednakosti svih građana pred Ustavom i zakonom”, zaključuju iz DF-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.