Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH se javio iz Londona i otkrio: “Rekao sam premijeru Sunaku da je vrijeme za konkretne korake u sankcioniranju rušitelja mira i sigurnosti”

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Riši Sunak (Rishi) pokazao je tokom razgovora veliko interesiranje za trenutnu sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini. Posebno je značajno istaći da je premijer Ujedinjenog Kraljevstva izuzetno dobro informiran o prilikama u našoj zemlji i da je potpuno opredijeljen da podrži demokratske snage u Bosni i Hercegovini koje se zalažu za nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Odlučni koraci

Kazao je ovo u telefonskom razgovoru za „Dnevni avaz“ Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH. S Bećirovićem smo razgovarali dok je bio na aerodromu u Londonu, po povratku za BiH.

-Naročito je važna njegova rečenica da Ujedinjeno Kraljevstvo, zajedno sa saveznicima, neće dozvoliti rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma te da je spremno poduzeti odlučne korake u zaštiti ovog međunarodnog sporazuma.

Uz to, on je naglasio da je Ujedinjeno Kraljevstvo, kao svjedok Dejtonskog sporazuma, odlučno da i dalje bude faktor mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini – rekao nam je Bećirović.

Snažna podrška

Bećirović kaže da je premijer Sunak konstatirao da su očuvanje mira i demokratski razvoj Bosne i Hercegovine ključni prioriteti Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u ovom dijelu Evrope.

-Ne zaboravimo, premijer Sunak je jedan od najutjecajnijih svjetskih državnika i za nas je veoma važno da je u razgovoru sa mnom iskazao snažnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini.

Riječ je o jednom od najvažnijih sastanaka s jednim od ključnih lidera Zapada koji se ne događaju često.

Zato je i bilo važno uputiti strateške poruke i pružiti istinite informacije o stvarnom stanju u našoj zemlji.

Također, rekao sam premijeru Sunaku da je vrijeme za konkretne korake u sankcioniranju rušitelja mira i sigurnosti.

Međunarodna zajednica sada mora biti odlučna i ne dozvoliti da dođe do destabilizacije BiH i regije – istakao je Bećirović.

Posebna zahvalnost

-Premijeru Ujedinjenog Kraljevstva sam posebno zahvalan jer je omogućio i moje sastanke s ključnim ministrima i nosiocima vanjske i odbrambene politike Ujedinjenog Kraljevstva.

Na ovim sastancima dogovorene su veoma važne aktivnosti, koje tek slijede, a koje će biti od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu – istakao je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.