Denis Bećirović direktno glavnom tužitelju Tužilaštva BiH Milanku Kajganiću: Šta je poduzeto protiv zvaničnika RS zbog državne imovine?

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović zatražio je službenim putem od glavnog tužitelja Tužilaštva BiH Milanka Kajganića informaciju o poduzetim mjerama krivičnopravne odgovornosti službenih i odgovornih osoba u institucijama bh. entiteta Republika Srpska (RS) za neizvršenje odluka Ustavnog suda BiH u predmetima neustavnog ustrojstva i knjiženja državne imovine.

Pozivajući se na Krivični zakon BiH i Zakon o tužiteljstvu BiH, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović u zahtjevu glavnom tužitelju navodi da vlasti RS nisu provele konačne i obvezujuće odluke Ustavnog suda BiH.

One se odnose na neustavno ustrojavanje pravne materije državne imovine koja je u isključivoj nadležnosti Bosne i Hercegovine.

Konačnim i obvezujućim odlukama Ustavnog suda BiH u svim navedenim slučajevima, svi sporni zakoni su stavljeni izvan pravne snage i prestali su važiti narednog dana od dana objavljivanja svake konkretne odluke u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.”

Međutim, vlasti u RS ne samo što nisu provele nijednu takvu odluku, nego su, putem Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove,

nastavile knjižiti državnu imovinu na institucije entiteta kao i na jedinice lokalne samouprave što upućuje na utemeljenu sumnju
da su odgovorne osobe u tim institucijama počinila krivično djelo iz članka 239. Krivičnog zakona BiH neprovođenja odluka Ustavnog suda BiH, a zaprijećena kazna je od šest mjeseci do pet godina zatvora.

“Izostanak sankcioniranja neustavnog i nezakonitog ponašanja predstavlja svojevrstan stimulirajući činilac službenim i odgovornim osobama u vlasti bh. entiteta RS koji čine nasrtaje na dostignute vrijednosti pravne države,

pa, zbog nedjelovanja, prvenstveno Tužiteljstva BiH, kao i drugih nadležnih tijela države Bosne i Hercegovine,

svjedočimo ponavljanju nezakonitih akata po pitanjima o kojima je Ustavni sud BiH već odlučivao i donio konačne i obvezujuće odluke”, stoji u saopštenju Denisa Bećirovića.

Dodao je kako su odgovorne osobe u Tužilaštvu BiH zakonski obvezne osigurati učinkovito ostvarivanje nadležnosti države Bosne i Hercegovine i poštivanje zakonitosti na cijelom njezinom državnom teritoriju.

“Niko u Tužilaštvu BiH nema pravo da svojim nečinjenjem bude suučesnik u antidejtonskim i nezakonitim aktivnostima pojedinih neodgovornih političara”, stoji u zaključku poruke člana Predsjedništva BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.