Denis Bećirović direktno iz Žepča jasno poručio predsjedniku Hrvatske:”Zoran Milanović treba shvatiti da okupatorske čizme nikada nisu pokorile Bosnu i Hercegovinu”

Denis Bećirović, kandidat opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je posjetio Žepče, gdje je razgovarao sa građanima i predstavnicima političkih opcija koje podržavaju njegovu kandidaturu.

Bećirović je iz Žepča uputio poruku predsjedniku Republike Hrvatske, Zoranu Milanoviću:

„Zoran Milanović treba shvatiti da okupatorske čizme nikada nisu pokorile Bosnu i Hercegovinu. Naša zemlja je opstala kao država i nikada neće biti ni Milanovićeva kolonija, a ni bilo čija drugo. Razne čizme su prolazile i pokušale pokoriti Bosnu i Hercegovinu, ali nisu uspjele.

Bosna i Hercegovina je bila, jeste i biće domovina njenih ljudi koja će nadživjeti razne milanoviće, kao što je nadživjela i njegove prethodnike koji su naumili da je razbiju.

Predsjedniku Republike Hrvatske bi pametnije bilo da se pozabavi suočavanjem sa naslijeđem učešća Hrvatske u ratu protiv Bosne i Hercegovine koje je Međunarodni sud u Hagu precizno kvalificirao, umjesto da se bavi falsificiranjem istine utvrđene sudskim presudama.“

Bećirović je u razgovoru sa simpatizerima i građanima Žepča naglasio važnost prava svakog građanina da bira i bude biran u svako parlamentarno tijelo:

„U zadnjih par mjeseci svjedočimo inicijativama koje uglavnom potiču iz susjednih zemalja, kako bi se pripadnicima određenih naroda koji su manjinski u pojedinim dijelovima zemlje, ograničila mogućnost biranja, prije svega u Dom naroda Federacije BiH.

Svaki čovjek i pripadnik svake etničke zajednice u cijelom entitetu mora imati jednaku mogućnost da bude zastupljen u Domu naroda. Isto vrijedi za svakog građanina Bosne i Hercegovine,“ rekao je Bećirović i dodao:

„U Bosni i Hercegovini moramo napustiti način razmišljanja po kojem se nameće ideja da cilj parlamenata treba biti da omogući blokade procesa, umjesto da budu sredstvo za osiguranje napretka i unapređenja demokratije.

Krajnje je vrijeme da Bosna i Hercegovina provede presude Evropskog suda za ljudska prava koje se tiču jednake vrijednosti glasa i jednake mogućnosti biranja, koja se mora omogućiti svakom državljaninu Bosne i Hercegovine u cijeloj domovini.“

„Trebamo učiniti sve da naše istinski multietničke sredine, poput Žepča, budu mjesta koja će biti primjer dobre prakse, mjesta u kojem će biti osigurana jednaka prava za svakog građanina na svim razinama vlasti, od lokalne do državne,“ zaključio je Bećirović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.