Denis Bećirović iz Brisela, sastao se sa Stoltenbergom: Ispunjeni su uvjeti da se BiH uputi poziv za članstvo u NATO-u

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović u posjeti je generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu. Medijima se prvo obratio Jens Stoltenberg. Stoltenberg je spomenuo svoju posjetu Bosni i Hercegovini u novembru, te posjetu zamjenika generalnog sekretara Sjevernoatlantskog vijeća Sarajevu početkom ove godine.

“Vaša današnja posjeta je prilika da sagledamo naše partnerstvo i da razgovaramo tome šta još možemo učiniti zajedno”, rekao je Stoltenberg, te dodao da je BiH dugogodišnji partner NATO-a.

Potom je dodao:

“Snažno podržavamo vaš suverenitet i teritorijalni integritet. Nastavljamo podržavati operaciju Althea koju vodi EU, u okviru Berlin plus aranžmana, kako bismo održali sigurno okruženje. I pohvaljujemo Bosnu i Hercegovinu za vaš nedavni napredak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Ali i dalje smo duboko zabrinuti zbog kontinuirane secesionističke politike i retorike podjela”, naveo je on, te dodao da je to “nepromišljeno i opasno”.

Na kraju je naveo šta je ključno za mir i sigurnost u zemlji.

“To podriva teško postignut napredak i koči reforme koje bi bile od koristi vašem narodu. Svi politički lideri moraju raditi zajedno na očuvanju jedinstva i zaštiti nacionalnih institucija. To je ključno za mir i sigurnost u zemlji. I za stabilnost na Zapadnom Balkanu”, podcrtao je Generalni sekretar NATO-a

Stoltenberg je naveo da je NATO već dugi niz godina posvećen partnerstvu sa BiH, te da podržava napore u sigurnosnim reformama preko svog sjedišta u Sarajevu.

“I pozdravljam vaše napore da unaprijedite svoje oružane snage kako bi još bliže sarađivale sa NATO-om. Uključujući i certificiranje lakog pješadijskog bataljona prema NATO standardima borbene gotovosti”, rekao je Stoltenberg.

Bećirović se je kazao kako je NATO jedan od ključnih faktora koji je osigurao mir i stabilnost.

“Građani BiH to cijene. Većina građana podržava NATO put. Posebna zahvalnost Stoltenbergu. Za mir i sugrnost veoma puno znače i ove riječi generalnog sekretara koji je maloprije rekao. Uloga NATO-a u BiH je višestruka”, kazao je Bećirović.

Potom je dodao kako je predložio konkretne prijedloge.

“Punopravno članstvo u NATO je jedan od prioriteta strateških. Imamo vrlo jasan pravni okvir. Ispunjeni su svi formalni uvjeti da se BiH uputi zahtjev za članstvo u NATO. BiH je na vratima.

Imamo konkretne rezultate posljednjih godina.

Usvojili smo tri ANP-a. Usvojili smo u ovom sazivu Predsjedništva BiH više od 40 odluka u oblasti odbrane. Ispunjeni su svi formalni uslovi da se BiH uputi poziv za članstvo u NATO-u.

Na ovom važnom sastanku predložio i neke konkretne prijedloge”, kazao je Bećirović – javlja N1.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.