Denis Bećirović izabrao savjetnike u svom kabinetu člana Predsjedništva BiH, ovo su imena

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je izabrao savjetnike za svoj kabinet, a u nastavku objavljujemo o kojim osobama se radi. Imat će pet savjetnika.

Savjetnik za vanjsku politiku je ugledni diplomata dr. sci Nerkez Arifhodžić.

Arifhodžić je kao karijerni diplomata za vrijeme SFRJ bio na poslovima u Beogradu, Briselu, Strazburu i Tunisu, pored ostalog na dužnostima generalnog konzula, savjetnika ministra i ambasadora SFRJ.

U diplomatiji Republike Bosne i Hercegovine od 21.5.1992. bio je na dužnosti predstavnika Vlade RBiH, a zatim ambasadora u Tunisu, Alžiru, Maroku, Državi Palestini i predstavnika RBiH u Vijeću Evrope.

Od 2001 bio je na dužnostima ambasadora BiH u Turskoj, Azerbejdžanu, Gruziji, Italiji, Malti, San Marinu i stalnog predstavnika BiH u FAO, IFAD i WFP, te savjetnika člana Predsjedništva BiH.

Savjetnik za ustavno-pravna pitanja je bivši dugogodišnji sudija dr. sci Šahbaz Džihanović.

Džihanović je za vrijeme SFRJ, između ostalog,obnašao niz dužnosti u u sudskoj, zakonodavnoj i izvršnoj vlasti SR Bosne i Hercegovine. Bio je generalni konzul BiH u Minhenu (1992.-1997.), zamjenik Federalnog ministra pravde (1998. do 2002.), i Potpredsjednik Federacije BiH (2002. do 2006.), direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH (2007. do 2011.), zatim sudija Suda Bosne i Hercegovine (2011. do 2015.) i sudija Ustavnog suda Federacije BiH (maj 2015. do juni .2019.).

Savjetnik za sigurnosna pitanja je dr. Alija Kožljak, ekspert iz oblasti odbrane, oružanih snaga i NATO integracija.

Kožljak je svojoj karijeri obavljao dužnost Oficira za vezu u štabu NATO SFOR-a Sarajevo, zatim brojne dužnosti u Zajedničkom štabu OSBiH i Ministarstvu odbrane BiH, kao i Šefa vojnog dijel Misije BiH pri NATO-u u Briselu.

Doktor je političkih nauka, a bio je angažiran i na brojnim visoko-školskim ustanovama kao univerzitetski profesor u oblasti međunarodnih odnosa i sigurnosti. Postdiplomske studije završio je na „King's College“ u Londonu, a magistrirao je međunarodne odnose, kao i SUSI akademski program na Univerzitetu Florida, Gainesville – SAD.

Savjetnik za ekonomska pitanja je Mirza Kršo, vanredni profesor na Katedri za finansije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (EFSA) i konsultant pri Ekonomskom institutu Sarajevo (EIS).

Jedan je od osnivača BiH odjeljka International Fiscal Association (IFA). Sa MIT Centrom EFSA učestvovao je pripremi i izradi serije izvještaja o konkurentnosti BiH i regiona Jugoistočne Evrope (2008.-2014).

Učestvovao je u nizu domaćih i međunarodnih projekata, te u radu upravljačkih struktura u javnom u privatnom sektoru.

Savjetnik za informisanje je Amil Dučić, dugodišnji novinar i urednik u bosanskohercegovačkim medijima.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.