Denis Bećirović jako direktno i javno poručio: Visoki predstavnik Christian Schmidt treba smijeniti Dodika ili se povući!

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa ambasadoricom Republike Francuske u BiH Christine Toudic o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima dvije zemlje.

Bećirović je ukazao ambasadorici Christine Toudic da je Milorad Dodik više puta javno izjavio da je njegov cilj velika Srbija i da ima konkretan plan za razbijanje države Bosne i Hercegovine.

“Današnji napad organa bh. entiteta RS na Ustavni sud BiH predstavlja brutalni udar na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Od Francuske i drugih svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma očekujem da konkretnim potezima zaštite Dejtonski mirovni sporazum”, kazao je Bećirović.

On je ambasadorici Toudic predstavio Bijelu knjigu o antidejtonskim aktima Republika Srpska (2021-2023) i naglasio da Evropska unija treba što prije zaustaviti predsjednika bh. entiteta Milorada Dodika koji svojim separatističkim potezima ugrožava mirovni proces u Bosni i Hercegovini.

“Dodik ne može biti iznad Ustavnog suda BiH”

Poručio je da Dodik ne može biti iznad Ustavnog suda BiH, Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine i da Zapad ne smije više tolerisati njegovo pravno nasilje.

Bećirović je istakao da je institucija visokog predstavnika na historijskoj prekretnici i da aktuelni visoki predstavnik mora u najkraćem roku sankcionirati rušitelje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Ako to ne uradi treba podnijeti neopozivu ostavku i omogućiti da na njegovu poziciju dođe osoba koja će štititi Dejtonski mirovni sporazum.

U slučaju da ne sankcionira Dodika i njegove sljedbenike aktuelni visoki predstavnik nema više nikakvo pravo da donosi bilo kakve odluke koje se odnose na bh. entitet Federacija BiH”, kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ambasadorica je naglasila da je Republika Francuska opredijeljena za daljnju podršku Bosni i Hercegovini.

Posebno kada su u pitanju reformski procesi i jačanje stabilnosti u ovom dijelu Evrope, te da se na tom putu može računati na nastavak francuske podrške.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.