Denis Bećirović jasno i glasno iz Mostara poručio: “Milorad Dodik i njegovi sljedbenici nemaju ni 10 posto te snage i oni su osuđeni na propast ako napadnu državu Bosnu i Hercegovinu”

U Mostaru je obilježena 30.godišnjica deblokade grada, oslobađanja bjelopoljske kotline i pogibije legendarnog komandanta, brigadnog generala Midhada Hujdura Hujke. Neustrašivi Hujka, voljeni komandant poginuo je na današnji dan prilikom oslobođenja kasarne Sjeverni logor od HVO-a, nakon čega je Mostar spojen sa ostatkom teritorije pod kontrolom Armije RBiH.

Posebne emocije i poštovanje

Brojni njegovi saborci i bivši pripadnici Armije RBiH iz cijelog Mostara, ali i Hercegovine danas su odali počast svom odvažnom komandantu, kojeg se i danas prisjećaju s posebnim emocijama i poštovanjem.

Uz porodicu rahmetli generala, suprugu Ramizu i kćerke Elvinu, Enitu i Editu te unuka Danina, danas su oni na Šehitlucima položili cvijeće i proučili Fatihu.

Počast su odali i Hujkinim saborcima koji su tog 30. juna 1993. godine u borbi za deblokadu Mostara dali svoj život, a to su, Sabahudin Balavac, Zoran – Popaj Imamović, Jusuf – Jaba Jelovac, Faris Kalaba, Ifet Logo i Miralem Šaldo, kao i svim poginulim borcima Armije RBiH.

Spašena ideja slobodne BiH

Na Šehitlucima je počast odao i član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović.

-Mislim da je ovo veliki jubilej, ne samo za Mostar već i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Jer, deblokadom Mostara spašen je Mostar, ali je spašena i Bosna i Hercegovina, spašena je ideja slobodne i multietničke Bosne i Hercegovine.

Zato kao član Predsjedništva BiH želim iskazati duboko poštovanje herojima Mostara. Mislim da svi u Bosni i Hercegovini možemo biti ponosni na heroje Mostara i da danas uz Mostar moramo poslati poruku da Bosna i Hercegovina ima sigurnu budućnost.

Bosna i Hercegovina je država budućnost i bez obzira na to što joj pojedini političari prijete, bez obzira što negiraju institucije BiH. Država Bosna i Hercegovina i njeni patrioti pobijedili su i puno jače neprijatelje koji su nastali na našu zemlju – rekao je Bećirović.

Brutalna agresija

Podsjetio je na to da je 1992. godine na našu zemlju izvršena brutalna agresija.

-Ali, u to vrijeme i Miloševićeva armada je kao četvrta vojna sila poražena.

Moram reći da Milorad Dodik i njegovi sljedbenici nemaju ni 10 posto te snage i oni su osuđeni na propast ako napadnu državu Bosnu i Hercegovinu – istakao je Bećirović uoči akademije koja je u Narodnom pozorištu Mostar održana pod nazivom „Sjećanje na heroje“ – prenio je Avaz.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.