Denis Bećirović javno, bez ustezanja poručio: “Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da osigura slobodu kretanja kao jedno od temeljnih odredbi Dejtonskog sporazuma o čijoj provedbi brinu”

Denis Bećirović, kandidat opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, oglasio se povodom skandalozne odluke da se Majkama Srebrenice onemogući polaganje cvijeća na stratištu u Kravici:

– Najoštrije osuđujem današnju zabranu polaganja cvijeća Majkama Srebrenice pred Zemljoradničkom zadrugom u Kravici, gdje je u jednom danu jula 1995. godine ubijeno više od 1.300 Bošnjaka.

Kao što je poznato, Kravica je bila prvo mjesto masovne egzekucije srebreničkih i podrinjskih Bošnjaka 13. jula 1995. godine. Nakon toga su uslijedile egzekucije u Orahovcu, Kozluku, Branjevu i brani u Petkovcima, gdje je, također, ubijeno više od 7.000 Bošnjaka – istakao je Bećirović i dodao:

– Porazna je činjenica da se 27 godina poslije genocida pokušava onemogućiti čak i dostojanstveno odavanje pošte nevino ubijenima, kao i kretanje građankama i građanima Bosne i Hercegovine, majkama koje su na mjestima poput Zemljoradničke zadruge u Kravici izgubile svoje najmilije.

Treba li podsjetiti vlasti bh. entiteta RS da je sloboda kretanja jedno od osnovnih prava koje je garantirao i Dejtonski sporazum na kojeg se tako često pozivaju, naravno, po principu “švedskog stola”?

Lokalne vlasti u Bratuncu koje predvodi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pokušavaju ove godine ukloniti tragove genocida upravo u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici.

Jasno je da je na djelu sistematski pokušaj negiranja i prikrivanja istine o jedinom genocidu na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata. Takvim aktivnostima vlasti bh. entiteta RS potvrđuju tezu prema kojoj je genocid – sa svim njegovim elementima – uvijek djelo aparata određene vlasti.

Suočavanje s prošlošću ima za cilj da društvo dođe do katarze i da nastavi zdraviji život i budućnosti.

Pozivam vlasti bh. entiteta RS da prestanu sa progonima preživjelih žrtava genocida u Srebrenici, da prekinu nacionalističku politiku unošenja nemira među građane Srebrenice i Podrinja, a Ured visokog predstavnika u BiH da osigura slobodu kretanja kao jedno od temeljnih odredbi Dejtonskog sporazuma o čijoj provedbi brinu“ zaključio je Bećirović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.