Denis Bećirović javno i bez ustezanja poručio: “Poruka HDZ-a je: ‘Tamo gdje imamo šansu rado ćemo preglasati druge’”

Delegati Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojili su HDZ-ov prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona.

Izmjene i dopune Zakona je podržalo sedam delegata, šest je bilo protiv, dok je jedan delegat bio suzdržan. Da bi izmjene i dopune ovog zakona stupile na snagu, potrebno je da ih usvoji i Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Šanse da se to desi su veoma male s obzirom na to da je HDZ-u potrebno minimalno 22 glasa opće većine, s tim da u tom zbroju mora biti barem deset glasova iz Federacije Bosne i Hercegovine i minimalno pet glasova iz entiteta RS. Trenutna konstelacija političkih snaga ne ukazuje da će HDZ imati takvu podršku.

Delegat SDP-a Denis Bećirović je obrazložio zašto smatra da je ovaj prijdlog izmjena i dopuna Izbornog zakona neprihvatljiv.

“Prva karakteristika ovog prijedloga jeste da je ovo suštinski gledano beskoristan prijedlog koji neće rezultirati nikakvim efektom. Svi jako dobro znaju da, ako prođe u Domu naroda, neće proći u Zastupničkom domu. Čemu onda prijedlog.

Drugo, HDZ je ovim prijedlogom inagurirao i pokazao kako izgleda koncept preglasavanja. Ovo je trebao biti usaglašen prijedlog bar onih koji čine parlamentarnu većinu. Poruka HDZ-a je: ‘Tamo gdje imamo šansu rado ćemo preglasati druge’.

Treća stvar jeste antiustavnost. Nije se vodilo računa da Bosna i Hercegovina ima Evorpsku konvenciju o ljudskim pravima. Prijedlogom bi se uvela nova asimetričnost u Bosni i Herceogovini, što bi izazvalo dodatne probleme. Ovaj prijedlog ne znači ništa”, zaključio je Bećirović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.