Denis Bećirović javno i žestoko odbrusio Miloradu Dodiku: “Niko ne treba potcjenjivati snagu države Bosne i Hercegovine”

U Doboju je danas održan 7. Sabor SNSD-a, a nakon glasanja, Milorad Dodik je jednoglasno potvrđen kao novi/stari predsjednik stranke. Odmah potom je poručio da će SNSD na kraju morati “kreirati sporazum o mirnom razlazu FBiH i RS”. Brzo je uslijedila reakcija člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denisa Bećirovića (SDP).

Tragična zabluda

Bećirović poručuje kako je Dodikova poruka tragična zabluda neodgovornog političara koji je duboko zagazio u opasne antidejtonske i antiustavne vode.

Dodao je kako on i njemu slični moraju znati da ne može biti ni mirnog, niti nemirnog razbijanja države Bosne i Hercegovine.

“Državu Bosnu i Hercegovinu branit ćemo svim raspoloživim pravnim, političkim, diplomatskim i drugim legalnim sredstvima u skladu sa nacionalnim i međunarodnim pravom.

Oni koji su mislili da je moguće praviti državu na međunarodno priznatoj državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine završili su kao ratni zločinci sa doživotnim kaznama zatvora.

Milorad Dodik i njegovi mentori moraju znati da je temeljno određenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH da svi politički i drugi faktori budu ‘opredijeljeni za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom'”, naveo je u saopštenju.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina prirodna, historijska, pravna i politička činjenica koja traje više od 1.000 godina. Entiteti u državi Bosni i Hercegovini nisu ni historijske, niti prirodne činjenice.

“Njihov nastanak u državi Bosni i Hercegovini detaljno su u svojim presudama opisali sudovi Ujedinjenih nacija.

Ako Dodikova antidejtonska i nerazumna politika dovede do nekog razlaza, to će biti razlaz s onim što je osuđeno u pravosnažnim presudama najviših svjetskih sudova”, naveo je Bećirović.

Dodaje da će na svaki pokušaj realizacije secesionističke politike usmjerene protiv nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, kao i na svaki drugi pokušaj kojim se ugrožava mir unutar bosanskohercegovačkog pluralističkog društva,

država Bosna i Hercegovina, kao punopravna članica Ujedinjenih nacija, pravovremeno i adekvatno odgovoriti, u skladu sa Poveljom UN-a i drugim relevantnim međunarodnim ugovorima.

“Niko ne treba potcjenjivati snagu države Bosne i Hercegovine i spremnost ogromne većine ljudi da očuvaju nezavisnu, suverenu, nedjeljivu i multietničku Bosnu i Hercegovinu.

Tuđe nećemo, Bosnu i Hercegovinu ne damo!”, stoji na kraju saopštenja člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.