Denis Bećirović javno prozvao visokog predstavnika: “Christian Schmidt umjesto Izbornog zakona treba knjižiti državnu imovinu na državu BiH kao titulara”

Kandidat opozicije za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović pozvao je danas visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da umjesto donošenja promjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini i Ustava Federacije BiH – na način da igrnorišući presude Evropskog suda za ljudska prava uvodi nove diskriminacije – pokaže dobru volju da suštinski utječe na procese jačanja države Bosne i Hercegovine.

“To bi, uz ostalo, značilo da se omogući provođenje presude o državnoj imovini Ustavnog suda BiH U1/11, kao i sljedujućih odluka o poljoprivrednom i šumskom zemljištu, tako da konkretno da nalog za početak knjiženja državne imovine na titulara, državu Bosnu i Hercegovinu“, naveo je Bećirović, te dodao:

„Takvo nešto čini se urgentnim u situaciji kada svjedočimo da bh. entitet RS nastavlja upisivanje državne imovine na svoje ime, uprkos odlukama Ustavnog suda BiH, pa i visokog predstavnika, kao i u trenutku kada Ustavni sud BiH podnosi prijave Tužilaštvu BiH, jer Komisija za koncesije BiH organiziranim opstrukcijama odbija provesti njihovu odluku koja se tiče gradnje tri hidroelektrane na rijeci Drini, u kooperaciji vlasti bh. entiteta RS-a i Srbije“.

„Ovakav pristup visokog predstavnika, koji nesumnjivo ima svoje ustavno i zakonsko uporište, bi pojednostavio ključno pitanje državne imovine i njegovo rješavanje, što je uslov napretka u procesu priključenja Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i Europskoj uniji“, smatra Bećirović.

Podvlači da bi ovakav eventualni potez mogao da ima višestruke pozitivne učinke.

„Pored toga što bi bio snažan odgovor svim onim koji razvlašćivanjem države Bosne i Hercegovine i procesom kreiranja paralelnih institucija žele dovesti u pitanje i njezinu opstojnost, navedenim potezom visoki predstavnik bi otklonio strahove i sumnje građana Bosne i Hercegovine u pogledu krajnjih namjera posljednjih aktivnosti međunarodne zajednice u našoj zemlji“, kaže Bećirović, te konstatira:

„Jer, najavljeno kontroverzno donošenje Izbornog zakona i promjena Ustava bh. entiteta FBiH, uz očito povlađivanje politikama Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), HNS-a, odnosno susjedne Hrvatske, u situaciji kada se istovremeno odvija proces razvlašćivanja imovine države Bosne i Hercegovine, a u tome saučestvuje i susjedna Republika Srbija koja ima odgovornost za nesprječavanje genocida nad Bošnjacima, sasvim je opravdano da su reakcije bh. javnosti tako burne.

Jer im s pravom djeluje da ovo na čemu insistira gospodin Schmidt, a to je nastavak etničkih podjela i ubijanje evropske Bosne i Hercegovine, jeste otvaranje Pandorine kutije i put u opasnu destabilizaciju!“.

Bećirović je na kraju poručio:

„Gospodine Schmidt, imate historijsku odgovornost da spriječite procese koji bi ovu zemlju mogle voditi u nove nesreće.

Građani Bosne i Hercegovine imaju pravo da to kažu – jer mi druge domovine osim Bosne i Hercegovine – nemamo!“

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.