Denis Bećirović javno reagovao: “Bosni i Hercegovini upućena nedvosmislena poruka – država treba poduzeti sve neophodne mjere kako bi zaštitila svoje građane”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović oglasio se na društvenoj mreži “Instagram” povodom presude Evropskog suda za ljudska prava, po apelaciji Slavena Kovačevića, a kojom je utvrđeno da su prekršena njegova ljudska prava u slučaju glasanja za kandidate za Parlamentarnu skupštinu BiH i Predsjedništvo BiH.

Bećirović je na početku istakao kako je presuda važna odluka koja ukazuje na neusklađenost Ustava BiH sa međunarodnim pravom i općeprihvaćenim demokratskim principima i praksama te da kao i svaki drugi demokratski ustav i Ustav BiH treba biti jedan od ključnih faktora demokratizacije i razvoja države i bosanskohercegovačkog društva u cjelini.

“Nemogućnost ostvarivanja temeljnih ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini, garantovanih najvišim međunarodnim ugovorima, proizilazi iz ustavnih odredaba, kojim se, zapravo, u značajnoj mjeri i institucionalizira diskriminacija bosanskohercegovačkih građana.

Ranije presude Evropskog suda za ljudska prava već su ukazale da je nužno pokrenuti procese izmjene Ustava BiH i izbornog zakonodavstva, te njihovog usklađivanja sa odredbama međunarodnog prava i važećim demokratskim principima i standardima”, primijetio je Bećirović.

On dalje navodi kako je presuda ponovo potvrdila diskriminaciju građana Bosne i Hercegovine te da je ovom presudom utvrđeno kršenje aktivnog biračkog prava, odnosno pravo građana Bosne i Hercegovine da učestvuju u izboru nadležnih državnih organa, ali i da je obaveza države Bosne i Hercegovine da osigura jednaka prava svim građanima.

“Da bismo kao odgovorna članica međunarodne zajednice, istrajali na tom putu, potrebna nam je istinska podrška, primarno evropskih zemalja, koje daju kredibilitet Evropskom sudu za ljudska prava, te drugih prijateljskih zemalja.

Bosna i Hercegovina je suočena sa kontradiktornostima – imamo niz važnih presuda evropskih sudova, a procesi, od važnosti za Bosnu i Hercegovinu, zaobilaze presude i na taj način Bosnu i Hercegovinu udaljavaju od evropskog puta”, dodao je.

Bećirović zaključuje kako je presudom Evropskog suda za ljudska prava, Bosni i Hercegovini upućena nedvosmislena poruka – država treba poduzeti sve neophodne mjere kako bi zaštitila svoje građane i kako bi iz procesa društveno-političkog odlučivanja eliminirala svaki oblik diskriminacije.

Oglasili su se i iz Trojke

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Slaven Kovačević protiv Bosne i Hercegovine predstavlja važnu polazišnu osnovu za svake buduće razgovore o reformama u Bosni i Hercegovini koje su, kako je sam Sud potvrdio u više predmeta, nužne, naveli su u zajedničkom saopćenju SDP BiH, Narod i pravda i Naša stranka.

U saopćenju Trojke navodi se kako je ovo jedna u nizu presuda gdje je jasno naznačeno da je postojeća ustavno-pravna struktura diskirminirajuća.

“Kao i u ranijim presudama, Evropski sud za ljudska prava jasno poručuje da su diskriminisani svi građani Bosne i Hercegovine koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, Srbi ili Hrvati, ali da su diskriminisani i Bošnjaci i Hrvati koji žive u entitetu Republika Srpska ili pak Srbi koji žive u entitetu Federacija BiH.

Posljednja presuda potvrđuje obavezu Bosne i Hercegovine da uskladi svoje zakonodavstvo i otkloni diskriminaciju postoji još od 2002. godine.

Ista dikriminacija i iste obaveze države ponovoljene su u više presuda samog Evropskog suda za ljudska prava u proteklih 20 godina. Ključna poruka i ove presude jeste da svaki oblik diskriminacije mora biti otklonjen“, stoji u saopćenju SDP-a BiH, Naroda i pravde i Naše setranke.

Dalje iz Trojke navode kako je Evropski sud za ljudska prava jasno prepoznao da je ustavno-pravna struktura BiH posljedica genocida i agresije.

„Sud uviđa da je ovakav ustavo-pravni aranžman dogovoren još u Dejtonskom sporazumu i da je tada vjerovatno imao svoje opravdanje. Ključna, pak, poruka jeste da je nužno napraviti iskorak u odnosu na početna rješenja kojim bi se otklonila dsikriminacija.

Ni sam sud ne negira važnost etničkih identiteta, ali je jasno da oni ne mogu biti isključivi identiteti kojima je podređeno sve drugo.

U ovom trenutku jasno je da sa ovakvim diskiminacijskim sistemom Bosna i Hercegovina ne može napraviti odlučujuće korake ka članstvu u Evropskom uniji.

Štaviše, naša država ostaje jedina država u Evropi koja diskriminiše vlastite građane na osnovu njihovog etničkog porijekla ili mjesta gdje žive. To je nedopustivo“, dodaje se u saopćenju.

Ključno je pitanje implementacije, ne samo ove presude, već i svih drugih presuda Evropskog suda za ljudska prava i samog Ustavnog suda BiH.

„U posljednjih 20 godina svjedočili smo mnogim historijskim presudama koje su ostale mrtvo slovo na papiru. To je odgovornost kako domaćih aktera, tako i same međunarodne zajednice, posebno Evropske unije koja je prema ovom pitanju imala ambivalentan stav.

Jasno uvažavajući važnost etničkih identiteta, što ne negira ni sam sud, moramo iznaći rješenja koja će otkloniti svaki oblik diskriminacije i urediti Bosnu i Hercegovinu kao modernu državu koja će garantirati poštovanje prava svih građana.

Vjerujemo da u ovoj presudi i drugim presudama imamo jasan puta kako do tog cilja stići.

To je odgovoran i dugotrajan proces kojem smo potpuno posvećeni.

Na tom putu odbacujemo svaki populizam i nerealna obećanja.

Dio političkih elita koje u potpunosti odbacuju ovu presudu i bilo kakav iskorak ka moderno uređenoj državi jasno rade protiv vlastitih građana ili ako vole više protiv pripadnika svog naroda jer je sud jasno rekao da su diskriminisani i Srbi i Hrvati i Bošnjaci i ostali koji ne dijele ove etničke identitete“, stoji na kraju saopćenja.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.