Denis Bećirović na hitnoj sjednici Parlamenta BiH odbrusio Dušanki Majkić: “Rekla je da nikog nije interesovalo zašto nije usvojen budžet, što nije tačno”

U Sarajevu je u toku hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koja se održava na zahtjev Kluba Bošnjaka koji je tražio da ovaj dom ministru finansija i trezora BiH Vjekoslavu Bevandi naloži da uradi prijedlog odluke o izdvajanju oko 12,5 miliona KM Centralnoj izbornoj komisiji, a Vijeću ministara BiH da usvoji tu odluku u roku 48 sati.

Za riječ se javila Dušanka Majkić (SNSD) koja je rekla da bi voljela znati zašto je zakazana ova sjednica.

“Znam da je to pravo predsjedavajućeg, ali gdje je osnov – to nisam mogla sebi da objasnim. Ključno pitanje je može li Dom naroda naložiti Vijeću ministara ovakvu odluku?…”, navela je Majkić.

Poručila je da su potrebni ozbiljni argumenti ako se “izražava sumnja u izjave Bevande”.

“Čudno je da su istog dana stigli isti zahtjevi – i da istog dana je održana sjednica Savjeta ministara na kojoj nije usvojen budžet. Čudni trenuci u kojima čovjek ne može da objasni šta se dešava”, poručila je Majkić.

Za ovu situaciju je “okrivila” bošnjački dio delegata.

“Spisak želja ste doveli do kraja. Nadam se da je ogoljeno do kraja ovim potezom i da će i međunarodna zajednica shvatiti o čemu se ovdje radi”, rekla je Majkić.

SNSD-ova zastupnica je podcrtala da CIK BiH “podržava interese Bošnjake”, te je dodala da je neobičan zahtjev da sjednici prisustvuje i predstavnik te ustanove, što je dio prijedloga.

Za glas se zatim javio Denis Bećirović (SDP BiH) koji je na početku rekao kako BiH ima problem zbog neusvojenog budžeta.

“Šest puta ste me preglasali, jer niste željeli informaciju ko je kriv što nemamo budžet”, poručio je Bećirović i dodao da je opstrukcija dodjela sredstava CIK-u za održavanje izbora diverzija prema svim ljudima u BiH jer je evidentna prijetnja oduzimanja biračkog prava građanima u BiH.

Bećirović je ukazao i na odgovornost onih koji sprečavaju.

„I to je ogromna opasnost po demokratski sistem i pravnu državu. Kolegica Majkić je rekla da nikog nije interesovalo zašto nije usvojen budžet, što nije tačno.

Ja sam na najmanje šest sjednica Komisije za budžet i finansije svoje obraćanje počinjao s prijedlogom da se utvrdi ko je odgovoran zašto nemamo budžet i svaki put sam preglasan u namjeri da dobijemo informaciju o tome zašto nemamo budžet.

Mi moramo reći ljudima ko snosi političku odgovornost, a druga je dimenzija krivična odgovornost“, kazao je Bećirović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.