Denis Bećirović na kraju posjete Sjedinjenim Amričkim Državama veoma otvoreno: “Antibosanski krugovi su ovdje snažno lobirali protiv BiH”

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović izjavio je danas po okončanju posjete Washingtonu da će jačati bosansko-američko savezništvo “iskovano u najtežim vremenima za opstanak države Bosne i Hercegovine” koje je potkopavano u prethodnim godinama.

Na početku obraćanja rekao je da je tokom posjete Bijeloj kući, Kongresu i Pentagonu susreo sa američkim kongresmenima, senatorima i visokim zvaničnicima Vlade SAD-a.

“Argumentima sam ukazao na važnost da BiH što prije postane članica NATO-a i Evropske unije”, istakao je Bećirović.

Dodao je da su njegovi stavovi dosljedni i jasni i u Sarajevu, i u Briselu i u Washingtonu i u bilo kojem drugom gradu, a to je da je, ako želimo postati dio euroatlanske zajednice, nužno ojačati savezništvo sa SAD-om.

U prethodnim godinama, antibosanski krugovi snažno su lobirali protiv naše države u SAD-u. Tome se moramo suprostaviti strateškim djelovanjem”, poručio je.

Bećirović je naglasio da njegov zadatak nije da bude popularan već odgovoran i ozbiljan.

“U najtežem periodu za našu zemlju SAD su podršku za BiH i njenu nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet. SAD su među prvima priznale nezavisnost BiH i otvorile ambasadu u BiH”, poručio je Bećirović.

Podsjetio je da je i tadašnja ambasadorica SAD-a u UN-u Madeleine Albright građanima opkoljenog Sarajeva poslala podršku riječima “ja sam Sarajka” i poručila da su budućnost BiH i SAD-a nerazdvojni.

“Moja završna poruka glasi – Mi ćemo jačati bosansko i američko savezništvo iskovano u najtežim vremenima za opstanak države BiH”, zaključio je.

Bećirović razgovarao je sa predstavnicima Kongresa Bošnjaka svijeta i New England Friends of Bosnia and Herzegovina

Inače, Bećirović je razgovarao u Washingtonu i sa Azemom Derviševićem, predsjednikom Kongresa Bošnjaka svijeta (KBS), Zerinom Dervišević-Hasan članicom rukovodstva New England Friends of Bosnia and Herzegovina (NEFBIH), neprofitne organizacije koja okuplja prijatelje Bosne i Hercegovine, i članom Odbora NEFBiH Kemalom Čolakhodžićem.

Predstavnici ovih uticajnih organizacija podržali su aktivnosti i inicijative člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bećirovića tokom njegove posjete Sjedinjenim Američkim Državama, konstatujući da takvi potezi vode jačanju pozicije BiH u SAD-u.

Azem Dervišević, predsjednik KBS i član Upravnog odbora Radne grupe za BiH, koja okuplja ljude porijeklom iz BiH i Amerikance, poručio je da će se KBS i dalje zalagati za povezivanje progresivnih ljudi u BiH i inostranstvu s ciljem pripreme i realizacije novih projekata za dobrobit domovine.

Dervišević je pozdravio uspostavljanje Savjeta pri Kabinetu člana Predsjedništva BiH Bećirovića, izražavajući spremnost za doprinos u radu i djelovanju, a posebno u Savjetu za dijasporu koji uskoro treba biti uspostavljen. Uputio je poziv Bećiroviću da u Parlamentu države Massachusetts prisustvuje obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Radna grupa za BiH ima četiri glavna cilja: borba protiv negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, ulazak BiH u NATO, članstvo BiH u Evropskoj uniji i ustavne promjene.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.