Denis Bećirović nakon preleta američkih aviona iznad Bosne i Hercegovine poručio: “Javno se zahvaljujem SAD na svemu što su učinile i čine za mir i sigurnost svih građana”

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović oglasio se povodom prelijetanja američkih lovaca F-16 u vazdušnom prostoru države Bosne i Hercegovine. Denis Bećirović je poručio da su Bosna i Hercegovina i Sjedinjene Američke Države dugogodišnji prijatelji i saveznici.

“Sjedinjene Američke Države (SAD) su dokazani prijatelj i saveznik države Bosne i Hercegovine, koje u kontinuitetu pružaju podršku stabilnosti, sigurnosti i ekonomskom napretku naše države.

Prelijetanje američkih aviona odvijalo se u vazdušnom prostoru države Bosne i Hercegovine i to je prijateljski potez koji podržava ogromna većina građana Bosne i Hercegovine.

Kao član Predsjedništva BiH javno se zahvaljujem SAD na svemu što su učinile i čine za mir i sigurnost svih građana i naroda Bosne i Hercegovine.

Prelet američkih lovaca F-16 ‘borbeni sokolovi’ i stratotankera KC-135 jasno pokazuju posvećenost SAD nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i predanost SAD da jačaju mir, sigurnost i bolju budućnost naše zemlje.

SAD su na ovaj način još jednom potvrdile snažno i neraskidivo prijateljstvo i partnerstvo između Bosne i Hercegovine i SAD”, rekao je Bećirović.

Podsjetimo, danas je održana bilateralna vježba između Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) i američkih zračnih snaga. Tokom popodneva, dva borbenih aviona F-16 Fighting Falcon iz američkih zračnih snaga sproveli su vježbu zračnog-napada na tlo u saradnji sa kontrolorima zračne podrške sa specijalnim snagama Vojske SAD-a i OSBiH.

Vježba je održana na području Tuzle i Brčkog.

Ova bilateralna obuka, kako je ranije saopćeno iz Ambasade SAD-a u BiH, predstavlja primjer napredne saradnje koja doprinosi miru i sigurnosti na Zapadnom Balkanu, te pokazuje posvećenost Sjedinjenih Američkih Država očuvanju teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine, suprotstavljajući se antidejtonskim i secesionističkim aktivnostima.

SAD ističu da Ustav Bosne i Hercegovine ne dopušta pravo na secesiju i da će djelovati ako bilo ko pokuša promijeniti ovu osnovnu odrednicu Dejtonskog sporazuma.

Ova obuka je dio nastojanja američkih snaga da razmjenjuju taktike, tehnike i procedure sa OSBiH. Misiju je podržao i avion KC-135 Stratotanker koji je pružio zračno punjenje za F-16 iznad entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini.

Američke zračne snage u Evropi i Africi redovno sarađuju s regionalnim partnerima kako bi pružile prilike za obuku, poboljšale interoperabilnost i pokazale zajedničku predanost ciljevima zajedničke sigurnosti.

“Bosna i Hercegovina je ključni partner SAD-a s zajedničkim ciljem postizanja regionalne stabilnosti”, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

Avioni SAD-a su se odmah vratili u bazu nakon završetka misije.

“Mogućnost brze raspodjele, dosezanja cilja i povratka kući pokazuje sposobnost Sjedinjenih Američkih Država da projicira snagu bilo gdje u trenutku, te djeluje uz saveznike i partnere”, dodaje se u saopćenju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.