Denis Bećirović nedvosmisleno poručio visokom predstavniku Christianu Schmidtu: “Podilaziti željama HDZ-a znači gurati BiH u nesreću”

Denis Bećirović, kandidat opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, oglasio se povodom najava nametanja Izbornog zakona BiH koju, navodno, razmatra visoki predstavnik u BiH.

“Bilo bi neodgovorno i paradoksalno ukoliko bi u procesu promjena izbornog zakonodavstva visoki predstavnik Christian Schmidt pristao na pritiske kojima je, očito, izložen i na koncept kojim se praktično izlazi u susret nastavku etničkih podjela Bosne i Hercegovine,

i to samo desetak dana nakon što je Bundestag, parlament njegove zemlje, usvojio Rezoluciju koja vrlo jasno dijeli uvjerenje da i u Bosni i Hercegovini, kao i u drugim evropskim državama, temeljni princip uređenja države jeste civilni, građanski, evropski, a ne etnonacionalni“, podvukao je Bećirović.

Nadalje, Bećirović ističe da se u trenutku kada i Rezolucija Bundestaga poziva na jačanje koncepta bosanskohercegovačkog društva u kome su svi građani jednaki, na mala vrata vraćaju koncepti politika koje zemlju žele uređivati ultimatumima i blokadama, a ne dijalogom i kompromisima.

“Takvi očito i dalje žive daleko od želje da grade dinamična, propulzivna i otvorena društva.

Podilaziti željama destruktivnih političkih struktura poput Hrvatske demokratske zajednice BiH značilo bi gurati ovu zemlju samo dalje u nesreću na kojoj se bogate vajne patriotske elite“, istakao je.

Prema riječima Bećirovića, u najmanju ruku je čudno da se u trenutku kada vlasti bh. entiteta RS, mimo Ustavnog suda BiH, pa i Visokog predstavnika u BiH, nastavljaju razvlašćivanje države Bosne i Hercegovine,

da se Schmidt bavi pitanjem oko kojih se neodgovorne vladajuće strukture nisu mogle dogovoriti već duže od decenije.

“Jedino što bi u ovom trenutku moglo biti prihvatljivo rješenje, ali uz uvažavanje volje građana Bosne i Hercegovine, jeste donošenje tzv. tehničkih izmjena kako bi se osigurala transparentnost i demokratičnost izbora predstojećih izbora u oktobru 2022. godine“, zaključio je Bećirović.

Jedno je sigurno, užareno političko ljeto u BiH je porčelo.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.