Denis Bećirović odlučan, najavio vrlo ozbiljne korake: “Podnijet ću apelaciju Ustavnom sudu ako NSRS usvoji neustavan zakon o imovini”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović najavio je da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH u slučaju da Narodna skupština Republike Srpske usvoji neustavan zakon o nepokretnoj imovini.

Takvu odluku je donio nakon što je Narodna skupština Republike Srpske ponovo na dnevni red današnje sjednice stavila Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti.

Radi se o istom pravnom aktu koji je Ustavni sud BiH 22. septembra proglasio neustavnim.

Tada je Ustavni sud u odluci naglasio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti jer je to pitanje u nadležnosti Bosne i Hercegovine.

Istom odlukom, Ustavni sud BiH je stavio van pravne snage zakon o nepokretnoj imovini te naglasio da zakon prestaje važiti narednog dana od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda BiH u “Službenom glasniku BiH”.

Kako Bećirović navodi u saopćenju, prema raspoloživim informacijama s terena, nepokretna imovina koja se na neustavan način ponovo pokušava urediti neustavnim zakonima bh. entiteta Republike Srpske, u nekim jedinicama lokalne samouprave neustavno i nezakonito se knjiži u korist entitetskih institucija, jedinica lokalne samouprave, javnih preduzeća i javnih ustanova koje je osnovao ovaj entitet.

Podvukao je da to predstavlja eklatantno kršenje Ustava BiH, Sporazuma o pitanjima sukcesije republika bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije iz 2001. godine, prema kojem se sva nepokretna imovina vodi kao državna te odluka Ustavnog suda BiH, ali i Daytonskog mirovnog sporazuma prema kojima je uređenje državne imovine u isključivoj nadležnosti državnih institucija.

S obzirom da se radi o ponovljenom pokušaju usvajanja istog neustavnog zakona Bećirović je pozvao entitetsku Narodnu skupštinu da Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti odbije kao neustavan i bez pravnog osnova za njegovo donošenje.

“Ukoliko Narodna skupština Republike Srpske ipak usvoji prijedlog ovog neustavnog zakona, pozivam nadležne institucije i agencije za provođenje zakona da postupe u skladu sa svojim nadležnostima – dodao je Bećirović.

Pozvao je Ured visokog predstavnika i Tužilaštvo BiH

Član Predsjedništva BiH također je pozvao i Tužilaštvo BiH da, u okviru svoje nadležnosti, pokrene postupak protiv svih odgovornih osoba zbog neprovođenja konačnih i obvezujućih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i kršenja Ustava BiH.

I na kraju, pozvao je Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) da, u okviru svoje nadležnosti, u konkretnom slučaju, preduzme mjere kojima će se osigurati provođenje odluka Ustavnog suda BiH, kao i onemogućiti kontinuirano kršenje Ustava BiH.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.