Denis Bećirović odlučno: Vrijeme je za primjenu Aneksa 1-A Sporazuma o vojnim aspektima mirovnog rješenja

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović oglasio se nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt danas iskoristio bonske ovlasti, poručivši da su organi bh. entiteta RS izvršili nezapamćen udar na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Bećirović je naglasio da je riječ u suštini o ponavljanju antiustavnih metoda koje je 1992. primijenio pravosnažno osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić.

“Ne postoji više niko u BiH i inozemstvu ko nije svjestan pogubnosti i opasnosti poteza koje vuče predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik”, naveo je Bećirović.

Naglasio je da odluke Visokog predstavnika nisu kraj krize, da nisu ni početak kraja, te da je ovo kraj početka.

“Pred nama su neizvjesne sedmice i mjeseci u kojima će se odlučivati o očuvanju mira i opstanku Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U ovom momentu nema mjesta za bilo kakve slavodobitne izjave, ali ima mjesta za realni optimizam da ćemo udruženim snagama međunarodne zajednice i legalnih organa države zaštiti sve građane i narode BiH”, poručio je.

Ističe da međunarodna zajednica, svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma i OHR moraju sada pokazati snagu i jedinstvo.

“Gotovo tri decenije izgradnje mira i sigurnosti za sve ljude u BiH su neodgovornom i avanturističkom Dodikovom politikom dovedeni u pitanje.

Ne treba se zavaravati nijednog momenta i pomisliti da će Dodikov režim stati nakon današnjih odluka OHR-a.

Slijede novi opasni udari na Dejtonski mirovni sporazum prema direktnim instrukcijama Dodikovih mentora izvan granica BiH”, kazao je Bećirović.

Na kraju navodi da se mir, sigurnost i ustavni poredak BiH moraju braniti svim raspoloživim pravnim i drugim legalnim sredstvima u skladu sa nacionalnim i međunarodnim pravom.

“To moraju činiti, prije svega, institucije predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

Pozivam zemlje svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma da u narednom periodu ozbiljno razmisle o primjeni člana 1. b. Aneksa 1-A Sporazuma o vojnim aspektima mirovnog rješenja koji pruža jasnu međunarodnopravnu osnovu za efikasnije djelovanje i ponovni povratak stabilnosti i sigurnosti u BiH”, zaključio je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.