Denis Bećirović održao bitan sastanak sa predstavnicima bh. dijaspore u Londonu: BH UK Network predstavlja važnu sponu između dvije zemlje

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović u Ambasadi BiH u Londonu razgovarao je sa predstavnicima organizacije BH UK Network (Zajednica bosanskohercegovačkih udruženja u Velikoj Britaniji) tokom posjete Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Bećirović je istakao važnost rada i aktivnosti bosanskohercegovačke dijaspore u UK u zalaganju za državu Bosnu i Hercegovinu, te je naglasio da ima veliku ulogu u afirmaciji državnosti Bosne i Hercegovine i zaštiti njenih interesa u inozemstvu.

Konstatirano je da je potrebno jačati interakciju sa bh. dijasporom, a koja se svojim kontinuiranim umrežavanjem nastoji snažnije povezati sa domovinom i doprinijeti pozitivnom razvoju države Bosne i Hercegovine.

Mnogi ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine izuzetno su uspješni u Ujedinjenom Kraljevstvu i involvirani su u političke, ekonomske i druge sfere ove zemlje i mogu pomoći u ostvarivanju interesa Bosne i Hercegovine.

Denis Bećirović je ocijenio da BH UK Network predstavlja važnu sponu između dvije zemlje i poticaj za jačanje odnosa, kao i promocije potencijala Bosne i Hercegovine u UK.

Tokom razgovora članovi organizacije BH UK Network izrazili su spremnost da ova organizacija obezbijedi sve neophodne materijalno tehničke uslove za otvaranje Počasnog konzulata u Bosanskoj kući u Birminghamu.

Također, upoznali su Bećirovića sa novim projekatima i inicijativama koji su važni za bosanskohercegovačku zajednicu u Ujedinjenim Kraljevstvu, kao i pripremama za naredno obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Parlamentu Velike Britanije.

Bećirović je, između ostalog, pozdravio činjenicu da je u posljednje dvije godine BH UK Network organizovao obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva, uz prisustvo velikog broja parlamentaraca i lordova.

Predstavnici organizacije BH UK Network zahvalili su se Bećiroviću za podršku radu i aktivnostima njihove organizacije, ocijenivši da to omogućava intenzivniji zajednički rad u korist Bosne i Hercegovine i svih njenih građana i naroda u UK.

Bećirović je rekao da je od velike važnosti i kontinuirano održavanje bosanskohercegovačkih dopunskih škola u UK, koje se organiziraju na kraju svake školske godine, a predstavljaju najposjećeniji događaj bh. zajednice u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Organizacija BH UK Network već 27 godina u kontinuitetu pruža pomoć bosanskohercegovačkoj zajednici u Ujedinjenom Kraljevstvu i povezuje ih sa domovinom kroz mnogobrojne obrazovne, poslovne, kulturne i sportske aktivnosti, navodi se u saopćenju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.