Denis Bećirović oštro kritikovao kolegicu iz Predsjedništva BiH: Željka Cvijanović proglašenjem vitalnog interesa RS-a degradira i politiku SNSD-a

Povodom upućivanja Izjave predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović o proglašenju dva zaključka u Predsjedništvu BiH veoma štetnim po vitalne interese RS, oglasio se Kabinet člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Iz Kabineta navode da upućivanje Izjave predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović o proglašenju Zaključka za usvajanje Akcionog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU,

te o proglašenju Zaključka za hitno usvajanje Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini

i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske je protivno procesima regionalne saradnje i EU integracija.

“Učešće Bosne i Hercegovine i saradnja sa državama Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, rezultirali su projektima koji su imali brojne učinke na ekonomiju i svakodnevni život građana Bosne i Hercegovine i ostalih država regiona.

Usvajanjem zaključaka na 6. sjednici Predsjedništva BiH s ciljem omogućavanja slobode kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu, te približavanja Bosne i Hercegovine EU usvajanjem Akcionog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta, građani Bosne i Hercegovine imali bi mogućnost da koriste benefite Berlinskog procesa.

Također, saradnja Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama, bila bi dodatno ojačana”, navode iz Kabineta.

Podsjetili su da su sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, već prihvatile i ratifikovale sva tri sporazuma iz Berlinskog procesa, a koja su sada sporna za predstavnike bh. entiteta RS, što je apsurdno.

“U ime Bosne i Hercegovine sporazume je u novembru 2022. godine potpisao tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH i jedan od čelnih ljudi SNSD-a Zoran Tegeltija.

Očigledno je da se na ovaj način degradira i vlastita politika SNSD-a”, rekao je Bećirović.

Svojim Zaključkom sa 6. redovne sjednice, da Vijeće ministara BiH usvoji Akcioni plan za ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, Predsjedništvo BiH osigurava pretpostavke za ubrzanje procesa integeracije BiH u EU. Zaustavljanjem tog procesa u bh. entitetu RS čini se šteta svim građanima Bosne i Hercegovine.

Iz Kabineta su podsjetili i na prijedlog Bećirovića na 6. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH usvojen je zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da usvoji Sporazum o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu,

Sporazum o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazum o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu.

Također, na prijedlog člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića usvojen je zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da usvoji Akcioni plan za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.