Denis Bećirović oštro o Aleksandru Vučiću: “Zalažući se za realizaciju mračne ideje ‘jedan narod, jedan sabor’, negira značaj teritorijalnog principa kao osnove za vršenje suverene vlasti”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović povodom održanog “svesrpskog sabora” kaže da deklaracija koja je usvojena na saboru ugrožava međunarodno pravo i reinkarnira projekat velike Srbije. Bećirović navodi da u trenucima kada se Evropska unija i države koje teže ka njenom članstvu okreću međusobnom poštovanju i uvažavanju, predsjednik Srbije ide u potpuno suprotnom pravcu.

“Nijednom predsjedniku države u modernoj Evropi ne bi palo na pamet da organizira ‘svefrancuski’, ‘svenjemački’, ‘sveitalijanski’, ‘svepoljski’, ‘svešpanski'… sabor.

Ovaj opasni projekat srbijanskog predsjednika direktno je povezan s pokušajima Rusije da destabilizira Jugoistočnu Evropu i skrene pažnju s ruske agresije na Ukrajinu”, mišljenja je Bećirović.

Također, dodaje kako je organizacija sabora u režiji Srbije i manjeg bh. entiteta apsolutno suprotna praksi u demokratskom i civiliziranom svijetu.

“Posebno je skandalozan tekst ‘Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda’, jer ne uvažava međunarodno i nacionalno pravo, kao ni postojanje nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Republike Srbije, zalažući se za realizaciju mračne ideje ‘jedan narod, jedan sabor’, negira međunarodnopravni značaj teritorijalnog principa kao osnove za vršenje suverene vlasti.

On pokušava uspostaviti nezapamćenu praksu zajedničkog zasjedanja i odlučivanja najviših organa Republike Srbije i jedne administrativno-teritorijalne jedinice u državi Bosni i Hercegovini”, ističe Bećirović.

Skreće pažnju i na to kako niti jedan predsjednik neke države ne organizuje sabor sa predstavnicima administrativne jedinice iz neke druge države, osim Aleksandra Vučića.

“Velikosrpska politika je opasna za cijeli evropski kontinent.

Osim predsjednika Republike Srbije, ne postoji nijedan predsjednik u Evropi koji, suprotno međunarodnom i nacionalnom pravu, organizira zajedničke sabore između jedne države (Republika Srbija) i jedne administrativno-teritorijalne jedinice (bosanskohercegovački entitet RS) koja je integralni dio međunarodno priznate države (Bosna i Hercegovina).

Također, osim predsjednika Srbije, ne postoji nijedan predsjednik neke države koji pokušava neovlašteno utvrđivati vanjsku politiku druge suverene države i to suprotno usvojenim zakonima, strategijama i drugim dokumentima države Bosne i Hercegovine”, navodi Bećirović.

Potom Bećirović direktno komentariše deklaraciju koja je usvojena na saboru.

“Sadržaj usvojene Deklaracije ‘svesrpskog sabora’ predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta države Bosne i Hercegovine.

Također, usvojena deklaracija predstavlja podrivanje temeljnih načela na kojima počiva Evropska unija i osnovnih međunarodnih principa na kojima se zasnivaju međudržavni odnosi članica Ujedinjenih nacija”, kaže te dodaje:

“U skladu s međunarodnim odredbama, teritorijalni princip je fundamentalni koncept koji omogućava državama da efikasno upravljaju i reguliraju ponašanje na svojoj državnoj teritoriji, osiguravajući pravni poredak i zaštitu prava svojih građana i svih drugih koji se nalaze unutar njihovih granica, u kombinaciji s drugim principima.

On predstavlja osnovu za vršenje suverene vlasti jedne međunarodno priznate države, a Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država i punopravna članica UN-a. I to je jedan od principa na kojem se temelje međudržavni odnosi unutar UN-a”, poručuje Bećirović.

Naveo je i to da je “svesrpski sabor” antidejtonsko djelovanje.

“Uspostavljanje i antidejtonsko djelovanje ‘svesrpskog sabora’ predstavlja prijetnju miroljubivoj i ravnopravnoj saradnji među evropskim državama.

Takav scenario odgovara jedino Putinovoj Rusiji i zato nije slučajno da su najviši ruski funkcioneri javno podržali održavanje ‘svesrpskog sabora’. Oživljavanje zločinačkog projekta velike Srbije zahtijeva koordinirani, jedinstveni i odlučni odgovor demokratskih snaga u Bosni i Hercegovini, te posebno država svjedoka Daytonskog mirovnog sporazuma, kako bi se spriječilo da velikodržavne aspiracije Rpublike Srbije prema državi Bosni i Hercegovini ponovo izazovu tragičnu reprizu 1990-ih godina”, zaključio je Bećirović u svom saopćenju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.