Denis Bećirović oštro odbrusio Miloradu Dodiku: “Ne postoji entitetski suverenitet i takva neutemeljena teza nema nikakvo pravno uporište”

Suverenitet države Bosne i Hercegovine jasno i precizno je utvrđen Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH. Suverenitet se ne stiče Twiter i drugim objavama političkih zvaničnika. On neupitno pripada samo državi Bosni i Hercegovini, rekao je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, kao reakciju na izjavu predsjednika entiteta RS Milorada Dodika.

-Izjave o suverenitetu administrativno-teritorijalnih jedinica u državi Bosni i Hercegovini su obična besmislica.

Ne postoji entitetski suverenitet i takva neutemeljena teza nema nikakvo pravno uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, kao i u međunarodnom pravu.

Država Bosna i Hercegovina je punopravna članica Ujedinjenih nacija, te kao takva, pored državnog teritorija i stalno nastanjenog stanovništva, ima i suverenitet.

Ukoliko ne bi posjedovala jedan od navedenih elemenata, ne bi imala ni status države i međunarodnopravni subjektivitet.

Dakle, samo država Bosna i Hercegovina ima suverenitet, a ne njeni entiteti.

Entitetski suverenitet ne postoji. Postoje samo entitetske nadležnosti, propisane najvišim pravnim aktom – Ustavom BiH.

Jasno je propisano u članu 1.1. i 1.3. Ustava BiH da su entiteti pravno uspostavljeni kao dio unutrašnje strukture nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine, koja je nastavila svoje postojanje prema međunarodnom pravu kao država sa izmijenjenom unutrašnjom strukturom.

O tome, između ostalog, govori i preambula Ustava BiH u kojoj se precizno navodi: “Opredijeljeni za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom.”

Prema tome, suverenitet pripada državi Bosni i Hercegovini, a ne entitetima, i to se neće promijeniti nikakvim pokušajima manipulacije. Suverenitet države Bosne i Hercegovine moramo i imamo obavezu štititi – naveo je Bećirović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.