Denis Bećirović oštro progovorio o visokom predstavniku: “Christian Schmidt nema međunarodnopravni legitimitet da isporuči etno-teritorijalni ustroj FBiH”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Bećirović oglasio se u srijedu povodom nagovještaja potencijalnog nametanja novih izmjena Ustava entiteta Federacije BiH i Izbornog zakona BiH od strane visokog predstavnika u BiH, izrazivši protivljenje predloženim izmjenama Ustava Federacije BiH koje bi “rezultirale dodatnom supremacijom etničkog u odnosu na građanski princip, čime se značajno otežava evropski put BiH”.

On je ocijenio da bi se nagoviještenim ustavno-normativnim rješenjima oslabilo bosanskohercegovačko društvo i država, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Potencijalne izmjene Ustava Federacije BiH kojima se predviđa uvođenje prava na veto, a koje bi bile “potpomognute” s podrškom 2/3 većine delegata određenog naroda iz Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i podrškom većine zastupnika iz jednog od tri etnički najbrojnija kantona, ovisno o kojem se narodu radi, u suprotnosti su, smatra Bećirović, sa temeljnim evropskim vrijednostima na kojima počivaju Evropska unija i države članice.

“Evropski sud za ljudska prava je u slučaju Pilav eksplicitno odlučio da ‘kombinacija etničkog porijekla i mjesta prebivališta predstavlja diskriminatoran tretman kojim se krši član 1. Protokola 12.’ Evropske konvencije. Ovim pristupom bi se dodatno produbila diskriminacija protiv Ostalih i građana koji se odbijaju etnički izjasniti, a što je u direktnoj suprotnosti sa praksom Ustavnog suda BiH i suda u Strazburu”, ocijenio je Bećirović.

Nedopustive su, stoga, ističe on, jednokratne intervencije visokog predstavnika “kojim bi se ispunjavale trenutne političke želje a koje bi uticale na etničku homogenizaciju i produbljivanje nepovjerenja u predstavnike međunarodne zajednice i njihovu pristrasnost prema nacionalistički orijentiranim političarima”.

Bećirović je poručio da bi se potencijalnim nametanjem diskriminatorskih ustavnih rješenja kao prvo zacementirale etničke podjele među bosanskohercegovačkim građanima, a kao drugo dodatne političke glasove bi dobili ekskluzivni zastupnici određenog naroda koji bi dolazili iz privilegovanih dijelova Federacije BiH.

“Treće, institucionalno bi se osnažili etnički dominantni kantoni, što bi u konačnici vodilo ka novim etničkim podjelama i jačanju separatističkih tendencija. Četvrto, normiranjem prava veta na način kako je to predviđeno, institucionalizirao bi se i sistem nejednakih šansi čime bi se dodatno diskriminirali građani Federacije BiH”, naglasio je Bećirović.

Sve ovo bi, smatra on, dodatno ojačalo monoetničke stranke, dok bi institucionalni poticaj za promoviranje građanskih i multietničkih ideja u drugim političkim strankama bio sveden na minimum, a u nekim kantonima bi potpuno nestao. To je u suprotnosti sa višestoljetnim iskustvom zajedničkog življenja u multietničkoj Bosni i Hercegovini.

Imajući u vidu nadležnosti Federacije BiH, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je istakao kako je nedopustivo da niže administrativno-teritorijalne jedinice – kantoni, odnosno neki od njih, imaju presudnu ulogu prilikom izbora Vlade Federacije BiH.

Uvođenje “superkantona” u ustavnopravni sistem Federacije BiH bilo bi, upozorava on, pogubno i u funkciji etnizacije i dodatnog fragmentiranja države, što je u konačnici u suprotnosti i sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

“Ovakav pristup, šta više, značajno odstupa i od Vašingtonskog sporazuma, koji ni sam, u jeku agresije na Bosnu i Hercegovinu, nije rezultirao takvom dominacijom etničkog u odnosu na građansko. Pacta sunt servanda, ili sporazumi se imaju poštovati, je jedan od temeljnih principa međunarodnog prava. Ako protagonisti etničkih podjela u vrijeme agresije nisu uspjeli dobiti obrise etno-teritorijalnog ustroja Federacije BiH, visoki predstavnik nema međunarodnopravni legitimitet da to dekretom isporuči gotovo 30 godina kasnije”, stav je Bećirovića.

Istakao je kako aktuelni visoki predstavnik treba, u što skorije vrijeme, da ispravi greške koje je počinio 2. oktobra 2022. te da pomogne u izgradnji evropskih demokratskih standarda u Bosni i Hercegovini.

“U zemlji koja je 15. decembra 2023. postala kandidat za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, nema više prostora za diskriminatorska i antievropska rješenja”, naveo je.

Bećirović je poručio da će se i dalje zalagati za unaprjeđenje ljudskih prava i osnovnih sloboda, te da će se brinuti o interesima i ravnopravnosti svih građana i naroda.

Stoga, kako je istakao, neprihvatljivo je bilo kakvo rješenje kojim bi se građanima Federacije BiH, bez obzira kojem narodu (ne) pripadaju, dodatno reduciralo (aktivno) biračko pravo, saopćeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

OHR: Provesti nužne reforme

Šef Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) Christian Schmidt upozorio je u ponedjeljak kako je krajnje vrijeme da se okonča uspostava vlasti na temelju rezultata izbora provedenih još u oktobru prošle godine.

Pozvao je političke stranke da postupe odgovorno i tako osiguraju nastavak provedbe nužnih reformi.

Schmidt se u autorskom tekstu oglasio prvi put nakon što je Ustavni sud BiH prošle sedmice odbacio žalbe na njegove odluke kojim je izmijenio Izborni zakon i Ustav Federacije BiH u svezi postizbornog konstituiranja neizravno izabranih tijela.

Tehnički mandat od 2018.
Vlada Federacije BiH je posljednji put formirana 2014. godine i od prošlih općih izbora 2018. Vlada je u “tehničkom mandatu”.

Rok za uspostavu nove vlade Federacije BiH ističe 6. aprila.

“Politički akteri moraju se ponašati odgovorno i okončati proces formiranja vlasti”, napisao je visoki predstavnik.

Dodao da je došlo vrijeme da se demokratska volja naroda pretoči u vlast i akciju.

“Vrijeme je da političari udvostruče napore, da budu konstruktivni i da iznesu konkretne modele za unapređenje sistema za dobrobit ove zemlje i njenih građana.”

Paket mjera Schmidt donio na dan izbora u oktobru prošle godine i sadrži amandmane na Izborni zakon i Ustav Federacije BiH. To je bila osma odluka Schmidta na funkciji visokog predstavnika u BiH otkako je preuzeo mandat, u avgustu 2021. godine.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.