Denis Bećirović ovo nije htio preskočiti i javno reći: Zlatko Miletić i ja smo za četiri godine predložili više zakona nego cijelo Vijeće ministara

Denis Bećirović, zajednički kandidat opozicije za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, državni parlamentarac, potpredsjednik SDP-a i univerzitetski profesor, odbacio je optužbe SDA da je odgovoran za pogoršanje stanja kod povratnika u entitetu Republika Srpska zbog podrške Zakona o prebivalištu.

Bećirović je u Pressingu na N1 objasnio ko je “pravi krivac”. Također, komentarisao je i prozivke da je cijeli profesionalni život proveo na državnim jaslama.

Vaši kritičari zamjerajau vam da ste podržali Zakon o prebivalištu i nanijeli štetu povratnicima? Navode da ste na državnim jaslama skoro 25 godina? Šta je od ovog tačno? Koliko ste zaradila kao parlamentarac?

Hajde da govorimo činjenicama. Poznati filozof Ernst Bloch je kazao da postoji nekoliko vrsta laži, mislim da su najčešće lakrdijaške laži kada se pokušava tuđa odgovornost prebaciti na drugoga. Krenimo redom.

Broj mandata probosanskih stranaka u RS je u stalnom padu od 1996. do 2015. godine. 1998. bilo je 20 poslanika, do 2010. broj poslanika probosanskih stranaka je pao na 5. Ko je to odgovoran za gubitak od 75 posto? Ko je bio vlast u RS u tom periodu? SDA.

Nije Zakon o prebivalištu utica da se ovo dogodi do 2010. godine. Druga stvar, Zakon o prebivalištu je usvojen 2001. godine. Pa su izmjene i dopune urađene 2008. u kojima je unesena odredba da se u Zakon ubacuje i MUP RS, između ostalog.

Tada je SDA bila u vlasti. Godinu dana ranije, 2007. imali smo presudu Međunarodnog suda pravde da je genocid nad Bošnjacima počinio MUP RS, a šta oni rade godinu dana nakon te presude? Ubacuju MUP RS u taj Zakon.

Treća stvar, taj Zakon je sve instance prošao i SDA ga je mogla srušiti i Domu naroda, imala je razne mehanizme. I konačno, SDA je optužila svoga zamjenika resornog ministra da je odgovoran za taj Zakon. Pokušavaju na svaki način da diskredituju druge ljude.

Idemo dalje… Ja nisam imenovan na te funkcije, ja sam kandidiran i građani su me birali. Ponosam sam da su me ljudi birali na demokratskim izborima. Zašto ne pitaju otkad je Izetbegović na državnim jaslama? Džaferović je još duže od mene.

Pogledajte malo dalje, otkad su Vučić, Vulin ili Dačić u politici? Sve od devedestih. Za razliku od nekih ja imam svoju profesiju, ja sam univerzitetski profesor. 2018. završavaju se izbori i ja nisam ušao u Predsjedništvo BiH.

jesam li napravio neki problem? Nisam, otišao sam se baviti svojim poslom. Šta je rekao Izetbegović tada? Da ide na biro. Znači nije problem što on ide na biro…

Što se tiče novca, ne znam koliko sam zaradio, nisam zbrajao. Ali kada bi se poredio sa predsjednicima SDA, HDZ-a i SNSD-a moglo bi se reći da sam teška sirotinja.

Šta imate od imovine?

Stan i automobil. Imam četveročlanu porodicu i jedino ja ostvarujem primanja. Nemam službeno auto. Kao predsjedavajući PS BiH na prvi dan posla došao je vozač s BMW-om i ja sam mu rekao vrati to vozilo. Uzeo sam stari Passata koji sam koristio dok sma bio čelnik.

Ali mislim da je to pomalo populizam jer kao predsjedavajući došao sam jednom na granični prijelaz nakon čega me je pratila hrbvatska policija koja je imala bolja vozila od mene. Da budem jasan, treba naći mjeru, optimalnu, bez ikakvog pretjerivanja, uvažavajući funkciju koja se obnaša.

Ostale privilegije, službeni telefon itd?

Nemam ništa. Ja sam da se ukinu privilegij i to sam pokazao na djelima. Zlatko Miletić i ja smo predložili veliki broj zakonskih prijedloga da se ukinu razne sramne privilegije kao što je pravo na jubilarnu nagradu. Nažalost, obično nas preglasaju u Domu naroda.

Jedna minuta rada državnih poslanika košta građane 680 maraka?

To je podatak za svaku osudu jer nemaju nikakvih rezultata. Miletić i ja smo predložili više zakona nego cijelo Vijeće ministara za četiri godine.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.