Denis Bećirović ovo nije htio prešutjeti: “Političko poniženje Bosne i Hercegovine je Džaferovićeva čestitka Aleksandru Vučiću”

Delegat SDP-a BiH Denis Bećirović u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH reagirao je na čestitku koju je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću uputio predsjedavajući Presjedništva BiH Šefik Džaferović.

Njegovu reakciju prenosimo u cjelosti:

“U ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine i u svoje lično čestitam Vam ponovni izbor za Predsjednika Republike Srbije, napisao je, između ostalog, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Džaferovićeva čestitka Aleksandru Vučiću je političko poniženje države Bosne i Hercegovine.

Vučić je istaknuti zagovornik anticivilizacijskog negiranja genocida nad Bošnjacima, autor monstruozne rečenice da “za jednog Srbina treba ubiti stotinu Muslimana” i inicijator postavljanja table “bulevar Ratka Mladića”.

Takav političar ne zaslužuje nikakvu čestitku, već maksimalni politički oprez i osudu.

Mir i stabilnost u regionu ne grade se ponižavajućim čestitkama onima koji ne poštuju pravosnažne presude Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Da li bi ijedan predsjednik neke države koja je bila žrtva agresorskog rata javno čestitao izbornu pobjedu političaru koji ne poštuje i prkosi presudama sudova Ujedinjenih nacija?!

Bez samopoštovanja neće nas ni drugi poštovati”, naveo je Bećirović.

Podsejtimo, Džaferović je uputio čestitkuVučiću u kojoj mu čestita ponovni izbor za predsjednika Republike Srbije.

“U ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine i u svoje lično ime, čestitam Vam ponovni izbor za predsjednika Republike Srbije. Stabilni i dobri odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije su od primarnog interesa za dobrobit naših država i njihovih naroda i građana”, stoji u Džaferovićevoj poruci.

Dodao je da razvijanje politike dobrosusjedstva, na načelima uzajamnog uvažavanja i poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta i rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja, vodi prosperitetu i napretku Bosne i Hercegovine i Srbije i ostvarenju zajedničkih evropskih ciljeva.

“U očekivаnju dobre sаrаdnje i jаčаnjа bilаterаlnih odnosа Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, želim Vаm uspjeh u izvršavanju odgovorne dužnosti“, navodi se u čestitki.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.