Denis Bećirović pored Željke Cvijanović poručio Dancima da se RS ne pita o NATO-u

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u petak razgovarali su sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Danske Larsom Lokkeom Rasmusenom o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i saradnji dvije zemlje.

“Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović zahvalio se na sveukupnoj podršci Kraljevine Danske.

On je naglasio da su državni organi Bosne i Hercegovine jednoglasno definirali strateške vanjskopolitičke prioritete, a to su EU i NATO.

Entiteti i niži nivoi vlasti unutar nedjeljive države Bosne i Hercegovine nemaju nikakve nadležnosti kada je u pitanju vanjska politika i zato je odluka nenadležne Skupštine entiteta RS-a o vojnoj neutralnosti pravno ništavna.

Sve dok državni organi Bosne i Hercegovine ne promijene zakone i druge akte, koji trasiraju vanjsku politiku države, svi predstavnici države Bosne i Hercegovine dužni su ih poštivati.

To je temeljni princip funkcioniranja svake pravne države”, saopšteno je iz Bećirevićevog kabineta.

Tokom sastanka Bećirević je, između ostalog, predložio da se u što kraćem roku zaključi bilateralni sporazum o dvojnom državljanstvu između Danske i Bosne i Hercegovine kako bi bivši državljani Bosne i Hercegovine mogli izvršiti povrat svog državljanstva, bez odricanja od državljanstva Danske i da Danska u kontekstu EU integracija ponovo otvori Ambasadu Danske u BiH.

Član Predsjedništva BiH je upoznao ministra Rasmusena sa trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini i napadu na ustavni poredak naše zemlje.

On je rekao da je važno stabilizirati prilike u Bosni i Hercegovini i zaustaviti rušenje ustavnog poretka, kako bi se država Bosna i Hercegovina mogla, između ostalog, posvetiti EU i NATO integracijama.

Ministar vanjskih poslova Kraljevine Danske Lars Lokke Rasmusen je rekao da su situacija u Bosni i Hercegovini i odnosi na Zapadnom Balkanu postali dio političke agende Danske.

On je istakao da EU treba ojačati svoje odnose sa zemljama Zapadnog Balkana i podržati njihove ambicije u pogledu članstva u EU.

Tokom sastanka konstatirano je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Danske dobri i prijateljski, ali da postoji još dosta prostora za unapređenje ekonomske saradnje i međusobno povezivanje dvije zemlje.

Navedeno je da bh. dijaspora predstavlja most između dvije zemlje i otvara mogućnosti za jačanje bilateralnih odnosa, posebno u oblasti ekonomije, kulture i obrazovanja.

Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željka Cvijanović, saopšteno je iz Bećirevićevog kabineta.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.