Denis Bećirović poručio: U toku je nezapamćen udar na ustavni poredak i pokušaj razaranja BiH

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović obratio se na završetku komemoracije povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici. Na početku obraćanja je rekao da danas BiH, ali i cijeli civilizirani dio svijeta iskazuju duboki pijetet žrtvama jedinog genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

“Danas smo ovdje da kažemo da nikada ne smijemo prestati širiti istinu o genocidu nad Bošnjacima. Nećemo pokleknuti nad politikom zla. Naša je ljudska i civilizacijska obaveza da govorimo o počinjenom genocidu”, naglasio je Bećirović.

Posebno poštovanje moramo, rekao je, iskazati majkama Srebrenice koje se godinama bore za istinu i pravdu i koje su zaslužile Nobelovu nagradu za mir.

Govorio je o potrebi njegovanja kulture sjećanja koja se suprotstavlja kulturi laži i negiranja i poricanja genocida.

“Izbor je jednostavan ili kultura sjećanja ili ponavljanje zla. Svi koji BiH nude strategiju zaborava ne misle dobro našoj zemlji. Ne smijemo pristati na brisanje sjećanja”, kazao je Bećirović.

Podsjetio je da su najviši sudovi UN-a dokazali da je počinjen genocid nad Bošnjacima i agresija na BiH.

“U našoj državi nije bio građanski rat već međunarodni oružani sukob”, istakao je.

Kazao je i da presude Haškog suda ne postoje da bi bile rhivirane te se moraju implementirati.

“Ujedinjene nacije su priznale grešku prema BiH i Srebrenici kroz svoje nedjelovanje i propuste po sopstvenom priznanju te nose dio odgovornosti za počinjeni genocide”, kazao je.

Bećirović je na osnovu praznate odgovornosti UN-a, presude najviših sudova te usvojene rezolucije UN-a, SAD-a , Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Kande i drugih postavio pitanja zašto se ne isprave počinjene greške i zašto se dozvoljava posipanje soli na rane porodica žrtava genocida.

“Zašto se ne sankcioniraju oni koji negiraju genocide, zašto predstavnici međunarodne zajednice opet idu putem popuštanja politikama koje su bile u udruženom zločinačkom poduhvatu”, pitao je, između ostalog, Bećirović te naglasio da je sve ono što je izgovoreno danas usmjereno prema budućnosti.

Kazao je i da danas imamo na sceni političare koji govore i rade na realizaciji projekta Velike Srbije, kao i političare koji prijete suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Osim toga, imamo i političare koji ruše Ustav BiH te rade na demilitarizaciji BiH dok se naši susjedi naoružavaju.

“Opasnost od ponavljanja genocida nad Bošnjacima nije otklonjena. Faktori koji su doveli do genocida su prisutni i opet prijete. Nužan korak otpora bezumnom pokušaju urušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma jeste okupljanje oko strateških državnih pitanja.

U toku je nezapamćeni napad na ustavni poredak, napadnuti su temelji Dejtonskog sporazuma. U toku je pokušaj razaranja BiH. Sve demokratske i patriotske snage moraju se zajedno okupiti pod zastavom BiH”, naglasio je Bećirović.

Dodao je da razjedinjenost zbog funkcija može voditi u puno veće nevolje.

“Političke svađe nisu saveznici BiH. Sve političke stranke koje priznaju i poštuju BiH trebaju zajednički štititi temeljne civilizacijske i bh. vrijednosti.

Teški izazovi i očekivani nastavak nasrtaja na BiH neminovno će natjerati sve relevantne političke aktere da stranačke interese podrede državnim”, poručio je Bećirović – prenosi Klix.ba.

Na kraju je pozvao sve da osude zlo i da grade zajednički put u budućnost koji je za BiH povezan sa članstvom u NATO savezu i EU.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.