Denis Bećirović poslao veoma jasne poruke iz Londona: “Zapad i Bosna i Hercegovina moraju zaustaviti konkretnim mjerama destruktivnu antidejtonsku politiku”

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je u Londonu sa predsjedavajućom Komiteta za vanjske poslove Parlamenta UK Aliciom Kearns o ugrožavanja mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, kao i o definiranju konkretnih odgovora na separatističke poteze neodgovornih političara iz bh. entiteta Republika Srpska, javila je Fena.

Osim ovog razgovora, Bećirović je tokom dana imao i niz važnih sastanaka sa visokim britanskim zvaničnicima iza zatvorenih vrata, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Bećirović je, između ostalog, naglasio da je država Bosna i Hercegovina na prekretnici, te da je ekstremna i antidejtonska politika predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika dovela u pitanje mir i sigurnost koji su mukotrpno građeni gotovo tri decenije.

–Zapad i Bosna i Hercegovina moraju zaustaviti konkretnim mjerama destruktivnu antidejtonsku politiku koja može ugroziti mir i u regiji.

Vrijeme popuštanja i toleriranja Dodikove politike je prošlo.

Sada moramo odgovorno i odlučno djelovati, čuvajući Ustav BiH i odredbe međunarodnog sporazuma, koje garantiraju i najveće svjetske sile – kazao je Bećirović.

Kearns je poručila da je Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, kao zemlja garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, spremno sa saveznicima spriječiti ugrožavanje mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini.

Ona je naglasila da je Ujedinjeno Kraljevstvo posvećeno sigurnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine još od sticanja njene nezavisnosti.

Tokom susreta potcrtana je važnost produbljivanja saradnje između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva s ciljem unapređenja bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Svepartijska grupa za BiH (All-party Group) djeluje u aktuelnom sazivu UK Parlamenta od sredine jula 2020. godine i čine je članovi oba doma, a dolaze iz tri glavne političke opcije: laburista, konzervativaca i liberalnih demokrata.

Alicia Kerns je predsjedavajuća Svepartijske grupe za BiH.

Bećirović radnu posjetu nastavlja sutra razgovorima sa najvišim zvaničnicima Vlade UK.

Bećirović i Kearns

Između ostalog, sutra su planirani i sastanci sa ministrom vanjskih poslova, Komonvelta i razvoja, ministrom oružanih snaga, specijalnim izaslanikom UK za Zapadni Balkan i drugim zvaničnicima.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.