Denis Bećirović potpuno otvoreno i bez imalo uvijanja poručio NATO-u: Što prije zaustaviti separatističke poteze, situacija u Bosni i Hercegovini je ozbiljna

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) danas je razgovarao sa 17 ambasadora i predstavnika država članica NATO-a i komandanticom štaba ovog vojnog saveza u Sarajevu Pamelom McGahaom.

Situacija jako ozbiljna

Kako su saopćili iz Predsjedništva, Bećirović je ukazao na ozbiljnost situacije u Bosni i Hercegovini i istakao da je ugrožen ustavni poredak u našoj zemlji zbog antiustavnih i antidejtonskih odluka organa vlasti Republike Srpske.

Izjavio je da su, kako je konstatirao, napadnute temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine te da se takvim postupcima ugrožavaju mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini i regiji.

Poručio je da su Bosna i Hercegovina i Zapad na prekretnici i da je potrebno što prije zaustaviti separatističke poteze i, kako je ocijenio, brutalne udare na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Veoma je važno da NATO nastavi konkretno podržavati multietničku državu Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Bećirović.

Napomenuo je da je punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u jedan od dva glavna strateška vanjskopolitička cilja Bosne i Hercegovine.

Dodao je da je potrebna snažnije podrška da bi se ubrzao put Bosne i Hercegovine u NATO.

Denis Bećirović sa ambasadorima i predstavnicima NATO-a (Foto, Predsjedništvo BiH)

Ambasador Norveške Olav Reinertsen u svojstvu domaćina, kao i predstavnici drugih zemalja članica NATO-a u Bosni i Hercegovini, zahvalili su se Bećiroviću na konstruktivnom razgovoru i njegovim dosadašnjim aktivnostima, saopćili su iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.