Denis Bećirović potpuno otvoreno i bez zadrške progovorio: “U Briselu, Washingtonu, već uveliko govorim o tome da je jako važno da provedemo sve presude Evropskog suda za ljudska prava”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović kazao je danas u Zenici da se mora graditi država Bosna i Hercegovina ravnopravnih naroda i građana i da ne želi zlo nijednom čovjeku ali da se sa ovom zemljom niko neće igrati. Govorio je i o Evropskom sudu za ljudska prava i presudama, ali i NATO-u.

“U Briselu, Washingtonu, najvažnijim svjetskim adresama već uveliko govorim o tome da je jako važno da provedemo sve presude Evropskog suda za ljudska prava. Od prve Sejdić-Finci do ove posljednje u predmetu Slaven Kovačević protiv Bosne i Hercegovine. Mi moramo od toga poći.

Ja ima tezu da smo proveli Ustav BiH, izrazitu ustavnu odredbu koja kaže da je Evropska konvencija o ljudskim pravima iznad pravnog sistema i da ima prioritet, nama čak ne bi trebale ove sada presude. Dakle treba provesti Ustav”, kazao je Bećirović.

Rekao je da će bosanskohercegovački državnici morati ubuduće imati jači politički gard i puno više znanja u odbrani države Bosne i Hercegovine, te da ne smiju popuštati ni milimetar dušmanima Bosne i Hercegovine i da se mora više raditi na vanjskopolitičkom planu.

“Ja sam imao susret sa nekim od najznačajnijih svjetskih lidera u nekoliko posljednjih mjeseci. Godinama se govorilo neće niko da nas primi. Bio sam u Washingtonu, u Bijeloj Kući, Pentagonu. Sastao se sa premijerom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

To je jedan od dva, tri najmoćnija čovjeka zapadne civilizacije. Prije nekoliko dana došao iz Kijeva sa samita Krimske platforme, sastao se sa liderom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. U narednim sedmicama i mjesecima planiram nove posjete širom svijeta.

Moramo vjerno raditi za Bosnu i Hercegovinu, vjerujte da imamo prijatelje BiH, ja čak ni pet posto svojih aktivnosti ne predstavljam medijski. Volim da neke stvari idu u dobrom pravcu, a kada dođe vrijeme govoriti ćemo i o tome”, naveo je Bećirović.

Poručio je da ne komentariše puno poteze ni HDZ-a ni SNSD-a, a da oni puno komentarišu njegove poteze.

“Gotovo da nema dnevnika RTRS koji ne počinje negativno o meni. Mislim da trebamo proaktivno djelovati. Zbog toga sam povukao niz strateških poteza i u Predsjedništvu, ali i na vanjskopolitičkom planu i njih treba dovesti u poziciju da komentarišu i odgovaraju na neka pitanja.

Mi moramo graditi državu Bosnu i Hercegovinu ravnopravnih građana i naroda, ne želimo zlo nijednom čovjeku ali sa ovom zemljom neće se niko igrati”, poručio je Bećirović.

Rekao je da se svi zvaničnici vlasti u BiH moraju povezati u odbrani državnih interesa BiH i da je u tom smislu bio jedan od inicijatora potpisivanja izjave o državnoj imovini BiH i da je jako važno da i vladajuće i opozicione stranke se okupe oko strateških pitanja za Bosnu i Hercegovinu.

“Takva moja pozicija, politika u loga vidim da se prepoznaje u narodu. Vidim to od Krajine, Bužima, Cazina pa sve do rijeke Drine i od Save do mora. U tom smislu imam namjeru i da nastavim u narednom periodu”, kazao je Bećirović.

Dodao je da je pitanje Oružanih snaga BiH je jako važno i da nije pitanje oko kojeg treba raspravljati puno u medijima, ali postoje institucije gdje treba nastaviti ozbiljno raditi.

“Jedini sam član Predsjedništva BiH koji nije bio predsjedavajući koji se sastao sa generalnim sekretarom NATO saveza Jensom Stoltenbergom, sa admiralom Robom Bauerom. Stalno imamo tu vrstu komunikacije.

Moram reći da sam optimista, neke stvari idu sporo ali u dobrom pravcu. Bosna i Hercegovina će kao i neke druge države u narednom periodu kao i neke druge države kretati se i prema euroatlantskim integracijama. Možda sam i jedini lider koji na državnom nivou kaže da je strateški cilj BiH i Evropska unija i NATO savez”, kazao je Bećirović.

Podsjetio je da je Republika Srpska donijela neku rezoluciju o vojnoj neutralnosti 2017. godine, ali da na sastancima gdje prisustvuje kažem da ga nikako ne obavezuje.

“To je potpuno jedan nenadležni organ za nenadležno pitanje. Vanjska politika, odbrana su isključive nadležnosti države BiH, imamo Zakon o odbrani, član 84 je jasno propisao obavezu državnih zvaničnika da rade na prijemu BiH u NATO.

Ko to želi da promijeni neka dođe u Parlament BiH, Predsjedništvo i ako može nek promijeni u legalnim organima.

Dok se to ne promijeni to su strateški ciljevi BiH i to je zakonska obaveza svih zvaničnika bez obzira iz kojeg entiteta dolazili. Naravno problema ima, ali je važno da pametno rješavamo probleme i krećemo se naprijed”, zaključio je Bećirović – prenosi Klix.ba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.