Denis Bećirović progovorio nakon sastanka sa EU komesarom za proširenje, poslao je jasne poruke: “Jako je važno da bh. političari promijene pristup. Neće se EU prilagođavati standardima BiH”

Komesar Evropske unije za susjedske odnose i proširenje Oliver Varhelyi stigao je u dvodnevnu posjetu BiH prilikom čega se sastao sa članovima Predsjedništva BiH.

Nakon sastanka obratio se član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović.

“Zahvaljujem se na naporima koje ulaže kako bi Bosna i Hercegovina ubrzala svoj evropski put, a sredinom decembra dobila i kandidatski status.

Ogromna većina u BiH želi da Bosna i Hercegovina postane punopravna članica EU-a. To je i jedan od strateških ciljeva države BiH – poručio je Bećirović.

Period zastoja

Dodao je da je važno da u narednom periodu intenziviramo naše aktivnosti kako bi Bosna i Hercegovina jednog dana postala punopravna članica EU-a.

“U protekle četiri godine imali smo period zastoja. Vrijeme je da to promijenimo i napravimo pozitivan preokret i s prijateljima iz EU-a dinamiziramo naš put prema EU – kazao je Bećirović.

Istakao je da bi dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH u decembru ove godine bilo veliko ohrabrenje za sve ljude u Bosni i Hercegovini – prenosi Anadolija.

Stabilnost BiH

“Pitanje proširenja EU-a je važno geostrateško pitanje i za EU u smislu očuvanja stabilnosti Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana. Evropska unija i BiH su nerazdvojno povezane.

EU je bez BiH i ovog regiona nepotpuna. U tom smislu naša je poruka i predstavnicima EU-a da je ulaganje u evropsku budućnost geostrateško ulaganje u stabilnu, snažnu i ujedinjenu EU zasnovanu na zajedničkim vrijednostima – kazao je Bećirović te dalje dodao:

“Jako je važno da se istinski okrenemo u pravcu evropskih integracija, ali i da političari u BiH promijene pristup. Neće se EU prilagođavati standardima BiH.

Naša je obaveza u BiH da se prilagođavamo standardima i kriterijima EU-a – kazao je Bećirović.

Varhelyi je nakon sastanka podsjetio da je Evropska komisija nedavno preporučila Evropskom vijeću da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata.

“Dodjeljivanje kandidatskog statusa je odluka koju donose naše zemlje članice Evropske unije. Riječ je o jednoj ponudi, ponudi za građane i političare ove zemlje, jer to radimo za ljude u Bosni i Hercegovini. Mislim da smo u svemu ovom itekako transparentni i da je naša preporuka jasna da se bez odlaganja BiH dodijeli kandidatski status.

To je ipak preporuka koja dolazi uz visoka očekivanja. Evropski put za BiH jeste otvoren, ali se očekuju rezultati i očekujemo da se ostvaruje bez daljih odlaganja.

Na političarima je da to postane stvarnost”, kazao je Varhelyi na konferenciji za novinare te dodao da žele vidjeti jasne i opipljive rezultate o kojima može izvijestiti Evropsko vijeće.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.