Denis Bećirović p(r)ozvao Christiana Schmidta: “Očekujem i preduzimanje adekvatnih mjera od strane Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je na dan kada se obilježava neustavni 9. januar u Banja Luci odlučio posjetiti Srebrenicu. Danas se u Banja Luci i drugim gradovima Republike Srpske obilježava 9. januar kao “dan Republike Srpske” kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim. Centralna proslava povodom Dana Republike Srpske biće u Banja Luci, kada će, kako je najavljeno, najzaslužnijim institucijama i pojedincima biti dodijeljena odlikovanja, svečanim defileom, te koncertima, predstavama i drugim sadržajima.

Objavu Denisa Bećirovića prenosimo u cijelosti:

“Danas sam u Potočarima razgovarao s predstavnicima Udruženja Pokret ‘Majke enklava Srebrenica i Žepa’ i Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Nakon razgovora s predstavnicima Udruženja, u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima položio sam cvijeće i odao počast žrtvama genocida.

Obilježavanje 9. januara 1992. je uzaludni pokušaj negiranja ustavnopravne činjenice da je bh. entitet RS administrativno-teritorijalna jedinica unutar nezavisne, suverene, nedjeljive i međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.

Entitet RS egzistira unutar bosanskohercegovačke države od datuma potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ustavom BiH je jasno propisano da kontinuitet ima samo Bosna i Hercegovina. Entiteti nemaju kontinuitet i nikakvi nelegalni praznici ne mogu promijeniti tu činjenicu.

Politika razdvajanja bosanskohercegovačkih naroda i stvaranja paradržave na tlu države Bosne i Hercegovine bila je u potpunoj suprotnosti s domaćim pravnim sistemom i međunarodnim pravom.

Deveti januar nije datum za slavljenje.

To je jedan od najcrnjih datuma koji je označio početak provođenja jedne užasne politike koja je rezultirala zločinima protiv čovječnosti i drugim zločinima, a kulminirala je 1995. kada je počinjen i genocid nad Bošnjacima.

To su nesporne činjenice koje su utvrđene presudama sudova Ujedinjenih nacija.

Najviši pravni akt Bosne i Hercegovine nije 1992. propisivao nikakvo pravo na samoopredjeljenje etničkim zajednicama u Bosni i Hercegovini. Zato je antiustavno okupljanje sljedbenika pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca Karadžića, Krajišnika, Mladića i drugih 9. januara 1992. bio čin bezakonja i nasilja nad pravnim poretkom.

Nadležni organi su utvrdili da 9. januar kao datum praznovanja ne iskazuje zajedničke vrijednosti svih naroda i građana, tj. da ne predstavlja simbol kolektivnog zajedničkog sjećanja koji može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta, jer simbolizira samo jedan, srpski narod, i jer je donesen bez pristanka svih naroda i građana.

Istovremeno, pozivam sve nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini, da u vršenju svojih ustavnih i zakonom određenih nadležnosti,

osiguramo da u multietničkoj i multikonfesionalnoj Bosni i Hercegovini, multietnički sastav entiteta bude primijenjen kao relevantno činjenično stanje u odnosu na praznike koji imaju simboličko značenje,

jer suprotno tome, proslavljanje svjetovnog praznika na datum koji je isključivo vezan za jedan narod, organiziranje crkvenih svečanosti i slavljenje krsne slave RS istog tog datuma,

sa isključivo jednom religijskom skupinom i jednim narodom, predstavlja nedozvoljenu diskriminaciju drugih naroda i socijalnih grupa bez opravdanog i legitimnog cilja, kako je to utvrdio i Ustavni sud BiH u svojoj konačnoj i obavezujućoj odluci o dopustivosti i meritumu broj: U-3/13 od 26. novembra 2015. godine.

Na isti način očekujem i preduzimanje adekvatnih mjera od strane Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini”, naveo je Bećirović tako p(r)ozvavši Christiana Schmidta.

Pogledajte snimak koji je objavio Bećirović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.