Denis Bećirović s predsjednikom Generalne skupštine UN-a Dennisom Francisom: “Rezolucija ima historijsku važnost”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Generalne skupštine UN-a Dennisom Francisom u sjedištu UN-a o rezoluciji o međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine. Ovo je drugi put u posljednjih mjesec dana da je Bećirović razgovarao s predsjednikom Generalne skupštine UN-a.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH podsjetio je da su pravosnažnim presudama najviših sudova UN-a, uključujući Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, nedvosmisleno potvrđene stravične činjenice genocida nad Bošnjacima u UN-ovoj sigurnoj zoni Srebrenica.

“Rezolucija ima historijsku važnost, jer međunarodna zajednica na ovaj način šalje jasnu poruku da se ne miri s nasiljem u svijetu, genocidom i ideologijom negiranja genocida”, dodao je Bećirović.

Naglasio je da je Srebrenica bolna rana čovječanstva i usvajanje rezolucije Bosna i Hercegovina smatra podrškom žrtvama na putu do pravde, te važnim doprinosom međunarodne zajednice suočavanju modernog svijeta s posljedicama genocida.

Predsjednik Generalne skupštine UN-a Dennis Francis je istakao da presude međunarodnih sudova predstavljaju neoborive dokaze i sve države imaju obavezu da ih poštuju.

ČITAJTE I OVO: Dodik: BiH djeluje kao neki ukleti prostor, nije na štetu Bošnjaka odluka Mađarske

ČITAJTE I OVO: Pravda za Dženana oštro odgovorila sudiji Branku Periću: Sram vas bilo!

Tokom razgovora Bećirović je izrazio posebno poštovanje spram onih koji će podržati rezoluciju o Srebrenici, te je naglasio da će usvajanje rezolucije voditi ka istinskom pomirenju i izgradnji trajnog mira u Bosni i Hercegovini i regionu zapadnog Balkana, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.