Denis Bećirović se javio iz New Yorka: U Vijeću sigurnosti UN ću reći da svjedočimo brutalnim napadima na državu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović nalazi se u New Yorku, gdje će se u srijedu, 15. maja, obratiti na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Bećirović kaže kako će iskoristiti vrijeme pred Vijećem sigurnosti UN-a da ukaže na neke od najvećih problema koje ima Bosna i Hercegovina. Dodaje i da će iskoristiit posjetu New Yorku kako bi lobirao za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja bi se pred Generalnom skupštinom UN-a trebala naći uskoro.

“Kao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine obratit ću se na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Na toj sjednici, između ostalog, obratit će se i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

Između ostalog imam namjeru reći da u Bosni i Hercegovini svjedočimo ozbiljnim i brutalnim napadima na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, a kao i na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

To su konstatirali i Vijeće za implementaciju mira, kao i brojne države u Evropskoj uniji i na Zapadu, i u drugim dijelovima svijeta”, kaže Bećirović.

Dodaje i da će iskoristiit posjetu New Yorku kako bi lobirao za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja bi se pred Generalnom skupštinom UN-a trebala naći uskoro.

“Osim obraćanja na sjednici Vijeća sigurnosti, ovih dana imam puno sastanaka i sa brojim ambasadorima raznih država u UN-u, vezano za rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Imam namjeru da dodatno nekim državama ukažem na važnost usvajanja ove rezolucije, koja je utemeljena na pravosnažnim presudama sudova Ujedinjenih nacija. Nijedan genocid nakon Drugog svjetskog rata nije tako dokumentiran kao počinjeni genocid u i oko Srebrenice”, rekao je član Predsjedništva BiH.

Imao je i poruku za zvaničnike koji dolaze iz Srbije.

“Smatram da i susjedna Srbija treba da poštuje žrtve genocida i treba da poštuje Ujedinjene nacije i sudove UN-a. Pa čak bi bilo dobro za zvaničnike Srbije da prihvate sadržaj deklaracije Skupštine Srbije iz 2010. godine, jer se u toj deklaraciji priznaju pravosnažne presude sudova Ujedinjenih nacija.

Ključni cijevi ove rezolucije su da ojačamo kulturu mira, ohrabrimo proces pravde, istine i izgradnje povjerenja u regiji, da se borimo protiv negatora genocida i da afirmiramo kulturu sjećanja”, izjavio je Denis Bećirović za Klix.ba.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.