Denis Bećirović se obratio javnosti: “Poslali smo važnu poruku čovječanstvu da potičemo izgradnju svjetskog etosa u kome nema mjesta za veličanje ratnih zločina”

Usvajanjem Rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995., u Generalnoj skupštini UN-a 23. maja, poslali smo važnu poruku čovječanstvu da potičemo izgradnju svjetskog etosa u kome nema mjesta za veličanje ratnih zločina i negiranje zločina genocida – poručio je danas predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

Porukom Bećirovića, koju je pročitala savjetnica u njegovom Kabinetu Hoda Dedić, počeo je Forum pod nazivom „Rezolucija – Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995.“ koji su danas u Sarajevu organizovali Bošnjački institut– Fondacija Adila Zulfikarpašića, Fondacija društva zajedničkih vrijednosti, Memorijalni Centar Srebrenica – Potočari spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida 1995.godine i Udruženje „Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa“.

Bećirović je naveo da je Rezolucija podsjetnik na pravosnažne presude najviših sudova UN-a, koje moraju služiti kao upozorenje budućim generacijama.

-Njegujući sjećanje, potičemo kritičko suočavanje s prošlošću.

Time naglašavamo značaj ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca, razvijamo duboku empatiju prema žrtvama genocida.

Sjećajući se, činimo sve da osiguramo da se genocid nikada više ne ponovi – naveo je Bećirović.

Temeljni cilj te rezolucije, prema njegovim riječima, jeste izgradnja održivog mira, ohrabrivanje procesa pravde, istine i povjerenja u Bosni i Hercegovini i regiji zapadnog Balkana.

Bećirović je u poruci dodao da tekst rezolucije poziva na civilizacijske vrijednosti, priznate u svim demokratskim društvima.

U Rezoluciji je, između ostalog, naglašeno da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. godine koji će se obilježavati svake godine i to počinje već od 11. jula ove godine. Zatim, da se bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici;

da se kroz obrazovne sisteme razvijaju odgovarajući programi u cilju sprečavanja ponavljanja genocida u budućnosti, te da se ohrabri proces izgradnje održivog mira, pravde, istine i pomirenja.

Bećirović je istakao da Rezolucija ima globalni značaj jer potiče obrazovne sisteme da budu u funkciji prevencije genocida.

U poruci je dodao da Rezolucija potiče države članice UN-a da usvoje nastavne i obrazovne programe na osnovu kojih će buduće generacije biti educirane o prevenciji i posljedicama genocida.

Obrazovanje je temelj u oblikovanju svjesnih građana, spremnih da se suprotstave ideologijama koje vode ka genocidu.

-Srebrenica je naša bolna rana koja nas sve podsjeća na užasne strahote koje čovječanstvo može doživjeti.

Sjećajući se Srebrenice, mi se obavezujemo da ćemo uvijek braniti istinu, pravdu i ljudsko dostojanstvo, posebno za one najranjivije među nama našu djecu.

Rezolucija o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995 je važan civilizacijski iskorak u borbi za istinu i pravdu – poručio je Bećirović.

Forum je koncipiran kao panel sesija posvećena Rezoluciji, njenom značaju i implementaciji u procesu sveobuhvatnog dolaska do istine, pravde i pomirenja, kao i njenom međunarodnom značaju i budućim refleksijama.

Nakon uvodnog izlaganja stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Zlatka Lagumdžije, kao panelisti na Forumu najavljeni su direktor Memorijalnog Centra Srebrenica – Potočari Emir Suljagić i predsjednica Udruženja „Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.