Denis Bećirović se oglasio: “Ovo je pozitivna poruka, prošlom sazivu je trebalo 14 mjeseci da imenuje mandatara Vijeća ministara”

Nakon vanredne sjednice na kojoj je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine izglasalo Borjanu Krišto za novu mandatarku Vijeća ministara BiH, medijima se obratio Denis Bećirović, član Predsjedništva.

“Želim vas obavijestiti da je Predsjedništvo imenovalo mandatara i to je najbrže imenovanje mandatara u postdejtonskom periodu.

To je jedan uobičajan postupak u BiH i to nije novina – izjavio je Bećirović.

Podsjetio je da je 2010. godine imenovan Vjekoslav Bevanda (HDZ), četiri godine kasnije Denis Zvizdić (SDA), a 2018. je za predsjedavajućeg Vijeća ministara izabran Zoran Tegeltija (SNSD).

Postojale dvije opcije

“Na današnjoj sjednici nismo izmišljali toplu vodu u imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Izvršeno je u skladu sa Zakonom. Ljudima želim reći da su danas pred članovima Predsjedništva postojale dvije opcije: 1) da i dalje predsjedavajući ostane Zoran Tegeltija, predsjedavajući koji je vodio najgore Vijeće ministara u ovom stoljeću ili 2) da glasamo u skladu s Ustavom i da otvorimo proces konstituiranja Vijeća ministara BiH.

Svi moraju znati da nema treće opcije. Ja sam odlučio za postupak koji je predviđen Ustavom, Zakonom i Poslovnikom – poručio je Bećirović.

Član Predsjedništva BiH je želio bh. građanima uputiti još jednu poruku.

“Član Predsjedništva mora donositi utemeljene poruke, neću se nikome dodvoravati, posebno ne onim koji su me napadali i prije izbora i koji nisu stali ni poslije izbora.

Vodit ću odgovornu politiku i donositi najbolje odluke. Moram reći da je izbor mandatara i izbor političke demokratske kulture – dodao je on.

Svako kašnjenje skupo košta BiH i građane

Naveo je da u pogledu izbora mandatara nema razlike u pogledima Osmorke i SDA.

“I SDA bi glasala za mandatara iz HDZ-a, a to je rekao i predsjednik stranke Bakir Izetbegović – naveo je Bećirović.

Bećirović je istakao da je “vrijeme dragocjen ekonomski resurs, svako kašnjenje BiH i njene ljude skupo košta”. Naveo je kako stranački zakoni nikad ne mogu biti iznad Ustava i Zakona BiH.

Dodao je kako imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ne može utjecati na njegove stavove o NATO-u i da neće povući potez koji usporava NATO put naše zemlje.

“Važno je da se krenu poštivati rokovi potpisani Zakonom BiH. Mandatar je u prošlom sazivu izabran 14 mjeseci nakon izbora. U ovom mandatu, nakon procedura, za manje od mjesec dana. To je pozitivna poruka.

To je poruka da se treba mijenjati loša praksa iz prethodnih mandata. Konačna odluka je na predstavnicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, na legalno izabranim predstavnicima građana BiH.

Bosna i Hercegovina mora da se kreće naprijed i samo naprijed – poručio je Denis Bećirović – prenosi Avaz.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.