Denis Bećirović se sastao s ambasadorima Kvinte, poručeno je: “Nećemo mirno gledati antidejtonsko djelovanje”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović održao je sastanak s ambasadorima država članica Kvinte (Sjedinjene Američke Države, Savezna Republika Njemačka, Republika Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske i Republika Italija). Sastanku, koji je održan na poziv predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, prisustvovali su i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Jonathan Mennuti.

Denis Bećirović rekao je da je Bosna i Hercegovina nezavisna i suverena država, punopravna članica UN-a, koja poštuje temeljne principe na kojima su zasnovani međudržavni odnosi.

Poštujući međunarodno i nacionalno pravo, Bosna i Hercegovina neće nijemo posmatrati kako se ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet. Separatističke politike i prijetnje su nedopustive i predstavljaju direktnu prijetnju regionalnom, pa tako i globalnom miru i sigurnosti.

Sankcioniranje antidejtonske i antiustavne politike u Bosni i Hercegovini treba i mora biti odlučnije i mora uključivati različite korake:

diplomatske mjere kojima se izražava jasan i nedvosmislen stav protiv separatizma, upotrebu političkih, ekonomskih i finansijskih sankcija kao sredstava pritiska na one koje ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum, naglasio je Bećirović.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović poslao je jasnu poruku da će legalni organi Bosne i Hercegovine, zajedno s našim saveznicima, institucionalnim putem zaustaviti sve one koji nastoje destabilizirati prilike u našoj zemlji.

On je rekao da međunarodna zajednica, a posebno zemlje svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma, moraju zaustaviti rušenje ovog sporazuma, podrivanje Ustava BiH i prijetnje miru. Punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u EU NATO-u predstavljaju najbolji okvir za trajnu sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine i regiona.

Ambasadori Kvinte posebno su podvukli da su nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine neupitni, te da su garantirani Dejtonskim mirovnim sporazumom i međunarodnim pravom.

Istakli su da neće mirno posmatrati antidejtonsko djelovanje organa vlasti u bh. entitetu RS, da demokratska, multietnička i euroatlantska Bosna i Hercegovina nema alternativu, a da su politike etničkih i drugih podjela osuđene na propast.

Zajednički zaključak prisutnih na sastanku održanom u Predsjedništvu BiH je da nikome neće biti dozvoljeno da urušava Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak i mir, te da će se odlučno suprotstaviti svima koji pokušavaju destabilizirati Bosnu i Hercegovinu.

Tokom razgovora ambasadori Kvinte istakli su punu podršku evropskom i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine i naglasili potrebu ubrzanja reformi u okviru 14 prioriteta. Ponovili su opredijeljenost da zajedničkim naporima podrže procese društvenih promjena u Bosni i Hercegovini, jačanju pravne države, odbrambenog i sigurnosnog sistema na evropskom i euroatlantskom putu naše zemlje.

Svi prisutni su iskazali podršku svojih zemalja usvajanju rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Ocijenili su rezoluciju civilizacijskom tekovinom kojom se odaje poštovanje žrtvama genocida.

Ambasadori Kvinte su naglasili da se rezolucijom potvrđuju sudski utvrđene činjenice, ne stigmatizira niti jedan narod i doprinosi sigurnijoj budućnosti, kakvo imaju dejstvo i usvojene rezolucije UN-a o holokaustu i genocidu u Ruandi.

Svi sagovornici na sastanku su naglasili da je EUFOR u Bosni i Hercegovini u skladu sa svojim mandatom spreman da zaštiti mir i sigurnost građana na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.