Denis Bećirović traži održavanje vanredne sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine zbog “napada na ustavni poredak BiH”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je danas u proceduru zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH sa prijedlogom zaključaka Predsjedništva BiH “povodom eskalacije napada organa entiteta Republika Srpska na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka države Bosne i Hercegovine”.

U obrazloženju je naveo kako je “antidejtonsko i protivustavno djelovanje organa bh. entiteta Republika Srpska (RS) intenzivirano od 2021. do danas”.

Potom je naveo usvojene “protivustavne i antidejtonske akte”.

Zakon o neprimjenjivanju Odluke Visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, Zakon o dopuni Krivičnog zakonika RS u vezi termina “nezavisnost”,

Odluka o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o neprimjenjivanju Odluke Visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine,

Odluka o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske,

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske,

Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti,

Zakon o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske,

Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovi,

Odluka o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine; kao i zaključci u vezi Informacije o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH,

u vezi Informacije o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, u vezi Informacije o pravosudnim institucijama BiH,

u vezi Informacije o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti,

Deklaracija o ustavnim principima, zaključke u vezi političko-ekonomske situacije u Bosni i Hercegovine, u vezi sa razmatranjem informacije o međunarodnoj, političkoj i bezbjednosnoj situaciji – mjesto i uloga Republike Srpske.

“Neki od navedenih antidejtonskih i antiustavnih akata entitetskih organa vlasti RS-a su djelovanjem nadležnih institucija uspostavljenih Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH stavljeni van snage.

Ipak, nelegalne aktivnosti entitetskih organa vlasti RS-a jasno potvrđuju opasno plansko intenziviranje antidejtonskih aktivnosti s ciljem destruiranja mirovnog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

Ukazujući na ozbiljnost situacije u Bosni i Hercegovini, kao i s namjerom da se ukaže na važnost zakonitog i pravovremenog djelovanja nadležnih institucija s ciljem zaštite ustavnopravnog poretka, u prilogu se dostavljaju predloženi Zaključci”, naveo je Bećirović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.