Bećirović s ambasadorom Francuske, Lagumdžija se oglasio pred povratak u New York: Još tri dana velikog posla pred nama

Uoči polaska u New York predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović jutros, 20. maja, razgovarao je s ambasadorom Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Francoisom Delmasom. Bećirović se zahvalio na podršci Republike Francuske i predsjednika Emmanuela Macrona za usvajanje rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

On je naglasio da Bosna i Hercegovina veoma cijeni da je Francuska kosponzor rezolucije o Srebrenici i da je predsjednik Macron u svom javnom istupu prošlog mjeseca jasno rekao da će Francuska podržati rezoluciju.

Predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron je rekao da će Francuska zauvijek pamtiti patnje kroz koje je Bosna i Hercegovina prošla tokom rata 90-ih godina, a posebno srebrenički genocid iz jula 1995., kojeg je opisao kao najmračniji trenutak kojeg je Evropa vidjela od završetka Drugog svjetskog rata.

Hvala Francuskoj i predsjedniku Macronu na podršci našoj zemlji i usvajanju rezolucije o Srebrenici, kojom se iskazuje solidarnost s porodicama žrtava genocida u Srebrenici i pokazuje posvećenost pravdi i istini, rekao je Bećirović.

Također, Bećirović se zahvalio na principijelnoj i kontinuiranoj podršci koju Francuska pruža Bosni i Hercegovini na putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO.

Iskazujući podršku evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, ambasador Delmas je rekao da će Francuska, kao svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma, nastaviti podržavati nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Nakon razgovora s ambasadorom Francuske Francoisom Delmasom, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović odlazi u New York kako bi nastavio s intenzivnim aktivnostima s ciljem usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine.

Oglasio se i Lagumdžija.

Ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u, Zlatko Lagumdžija, moderirao je sesiju visokog nivoa o nastupajućoj eri vještačke inteligencije, održanu u okviru prestižnog skupa organizacija UNAOC, Nizami Ganjavi International Center, i King Faisal Prize.

Na svom Twitter profilu, Lagumdžija je podijelio trenutak sa događaja, navodeći:

“Pred povratak u New York moderirao posljednju sesiju @UNAOC @NizamiGanjaviIC @KingFaisalPrize skupa visokog nivoa o nastupajućoj eri vještačke inteligencije. Još tri dana velikog posla pred nama!”

Uz ovu objavu, Lagumdžija je podijelio i fotografije.

Podsjetimo, Zlatko Lagumdžija je u subotu, 8. maja, potvrdio da je usaglašen konačni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja će biti podnesena na glasanje Generalnoj skupštini UN-a.

Očekuje se da će rezolucija biti usvojena na sjednici Generalne skupštine UN-a 23. maja, nakon što su različiti političari izrazili podršku ovom dokumentu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.