Denis Bećirović “u oči” poručio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu: Evropska unija treba zaustaviti Dodikovo rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma

Tokom zvanične posjete Bosni i Hercegovini premijer Mađarske Viktor Orban razgovarao je s članovima Predsjedništva BiH. Tokom sastanka član Predsjedništva BiH Denis Bećirović poručio je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu da Bosna i Hercegovina i Mađarska trebaju jačati ekonomske veze i da je dobro da je ukupna trgovinska razmjena u 2022. veća za 38 posto u odnosu na 2021. godinu.

Međudržavna saradnja

Bosna i Hercegovina, kao i druge države, ima niže nivoe vlasti – entitete, kantone, gradove i općine.

Vanjska politika je u isključivoj nadležnosti države Bosne i Hercegovine i zato u narednom periodu treba akcenat staviti na međudržavnu saradnju na način kako je to uobičajeno u odnosima država članica Ujedinjenih nacija.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu da predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik ozbiljno ugrožava mir i Dejtonski mirovni sporazum.

S tim u vezi, Bećirović je pozvao i Evropsku uniju kao svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma da preduzme potrebne korake kako bi se zaustavile neželjene posljedice.

Brutalna agresija

Bećirović je otvoreno poručio da se država Bosna i Hercegovina odbranila od 1992. do 1995. godine za vrijeme brutalne agresije u mnogo težim okolnostima i da će razgradnju države zaustaviti legalni organi države i njeni patrioti, ako to ne učini međunarodna zajednica.

Premijer Mađarske Viktor Orban je, između ostalog, rekao da poštuje suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, kao i da je Mađarska zainteresirana za jačanje ekonomskih veza između dvije države.

Bećirović je danas p(r)ozvao i visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Pozivam visokog predstavnika u BiH da konačno sankcionira Milorada Dodika zbog njegovog kontinuiranog antidejtonskog i antiustavnog djelovanja koje može imati dalekosežne i veoma teške posljedice, ne samo po demokratski razvoj Bosne i Hercegovine, nego i po mirovni proces u Bosni i Hercegovini, ali i šire.

Pozivam visokog predstavnika u BiH da javno odgovori da li djeluje na teritoriji države Bosne i Hercegovine ili je visoki predstavnik za bh. entitet Federacija BiH. – rekao je.

Bećirović je pozvao i Tužilaštvo BiH da, u okviru svoje nadležnosti, pokrene pitanje krivične odgovornosti Milorada Dodika “zbog počinjenja krivičnog djela protiv integriteta Bosne i Hercegovine, odnosno napada na ustavni poredak iz člana 156. Krivičnog zakona BiH, kao i počinjenja krivičnog djela protiv pravosuđa iz člana 239. istog Zakona”

“Pozivam Evropsku uniju da hitno uvede sankcije Miloradu Dodiku i njegovoj organiziranoj grupi zbog rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. Krajnje je vrijeme da se EU priključi sankcijama koje su opravdano uvele Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske.

EU treba konkretno pokazati da li je svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma ili su pojedine države u EU postale tihi saučesnici u antidejtonskom projektu razbijanja međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.

Nezabilježeni pritisci koje inicira, osmišljava i predvodi predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik i njegovi sljedbenici u RS, i iznuđivanje povlačenja sudije Zlatka Kneževića iz Ustavnog suda BiH prije isteka njegovog mandata u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, kao i neimenovanje nedostajućih sudija Ustavnog suda iz bh. entiteta RS, predstavlja opasan antidejtonski, antiustavan i nezakoniti plan blokade Ustavnog suda BiH kao čuvara Ustava i udar na demokratski razvoj i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini – istakao je.

Naglasio je da je Ustavni sud BiH državna institucija utemeljena članom VI Ustava BiH kao nezavisni čuvar Ustava i kao institucionalni garant za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda ustanovljenih Ustavom BiH i instrumentima Aneksa I Ustava BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.