Denis Bećirović u posjeti, sastao se sa šefom britanske diplomatije i poručio: “Bolje je Milorada Dodika smijeniti nego dozvoliti da njegova politika egzistencijalno ugrozi građane”

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa ministrom vanjskih poslova Velike Britanije i razvoja Jamesom Cleverlyjem i specijalnim izaslanikom premijera UK za Zapadni Balkan Stuartom Peachem o potezima organa bh. entiteta RS kojima se ugrožavaju Dejton i ustavni poredak BiH.

Denis Bećirović je ukazao na opasnost destabilizacije Bosne i Hercegovine i regije zbog opasnog antidejtonskog djelovanja organa bh. entiteta RS.

Član Predsjedništva BiH je naglasio da se pokazala tačnim konstatacija da je politika entiteta RS primarno sigurnosni, a ne politički problem, te je poručio da predsjednika bh. entiteta RS treba smijeniti prije nego što izazove destabilizaciju zemlje i regiona.

“Bolje je smijeniti Dodika nego dozvoliti da njegova politika egzistencijalno ugrozi građane i narode Bosne i Hercegovine.

Također, on je naglasio da je od izuzetne važnosti da svjetska velesila poput UK čvrsto stoji uz Bosnu i Hercegovinu i njene građane”, saopćeno je.

Ministar vanjskih poslova Cleverly je rekao da je interes Ujedinjenog Kraljevstva očuvanje mira i poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je istakao da je posvećenost UK demokratskim snagama i budućnosti Bosne i Hercegovine neupitna i da će UK preduzeti dodatne korake u pravcu stabilizacije prilika u ovom dijelu Evrope.

Specijalni izaslanik UK za Zapadni Balkan Stuart Peach je istakao da je Ujedinjeno Kraljevstvo, kao svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma, saveznik Bosne i Hercegovine i najavio da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti pružati podršku očuvanju nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Peach je između ostalog, rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo podržava euroatlantski put Bosne i Hercegovine i jačanje institucionalne saradnje.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović izrazio je zahvalnost Vladi UK na kontinuiranom angažmanu u Bosni i Hercegovini i programima pomoći ekonomskih reformi, jačanju demokratije i reformi vladavine prava.

Tokom razgovora je naglašeno da će Ujedinjeno Kraljevstvo i u narednom periodu pružati snažnu podršku kako bi se ojačala sigurnost i osigurao demokratski razvoj zemlje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.