Denis Bećirović veoma burno reagovao, žestoko je i to javno poručio: “Neviđena sramota i to civilizacijska odlikovanje koje je Dodik uručio Putinu”

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović obratio se na naučnom skupu “9. januar – Put u genocid” i istaknuo da “odlikovanje koje je predsjednik bh. entiteta RS uručio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu predstavlja neviđenu civilizacijsku sramotu”.

Kazao je i da današnje obilježavanje 9. januara predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH, konačnih i obavezujućih odluka legalnog Ustavnog suda BiH.

“U vrijeme kad separatistički i politički krugovi, ciljano plasiraju raznovrsne neistine falsifikate i podvale, veoma je važno da se naukom i naučnim činjenicama suprostavimo negatorima genocida.

Smatram da su naučni skupovi, poput ovog današnjeg jako bitni, jer daju naučnu valorizaciju nepobitnih činjenica i doprinose cjelovitom sagledavanju naše prošlosti.

Najviši pravni akt nije 1992. godine propisivao nikakvo pravo na samopredjeljenje etničkim zajednicama u BiH i zato je antiustavno okupljanje dijela odmetnutih poslanika u Skupštini BiH 9. januara 1992. bio čin bezakonja i nasilja nad pravnim poretkom.

Ustavni sud BiH svojom odlukom od 15. septembra 1992. godine ocijenio je proglašenje tzv. Republike Srpske BiH kao antiustavni čin”, rekao je Bećirović.

Isti stav, podsjetio je, zauzela je 1992. godine i Badinterova komisija evropske zajednica.

“Zločinačka politika razdvajanja bh. naroda i stvaranja paradržave na teritoriji BiH, projektovana i vođena iz Beograda, bila je u suprotnosti sa domaćim pravnim sistemom i međunarodnim pravom.

Zato je tzv. Republika srpskog narod u BiH, odnosno Republika Srpska bila mrtva tvorevina i međunarodna zajednica je nije nikad prihvatila kao samostalnog međunarodnog subjekta”, kazao je Bećirović.

bratio se član Predsjedništva BiH Željko Komšić i kazao kako RS nikada neće biti dio Srbije, te da su akteri koji to žele propustili priliku kada su bili nadmoćniji.

“Deveti januar 1992. godine ne može se posmatrati izvan dva konteksta, pravnog i političkog, koji se sjedinjuju u ideji o genocidnoj namjeri velikosrpske politike u Bosni i Hercegovini.

Put u genocid upravo je jedinstvo pokušaja podrivanja ustavnopravnog poretka Republike Bosne i Hercegovine i pokušaja potpunog istrebljenja Bošnjaka, Hrvata i ostalih koji ne pripadaju srpskom narodu, sa većine teritorije Bosne i Hercegovine”, kazao je na početku obraćanja Komšić.

Dodao je da je deklaracija o proglašenju takozvane Republike srpskog naroda u Bosne i Hercegovine čak i u tom trenutku bila pravno ništavan dokument, ali da ona ima politički značaj, sa aspekta političkog cilja koji nije realiziran, čak ni uz upotrebu genocidnog nasilja.

“Jedini način da dio Bosne i Hercegovine ostane u sastavu Savezne države Jugoslavije, kao njena federalna jedinica, bio je u tome da zagovornici te politike, suočeni sa pravnim porazom, primjene genocidno nasilje.

Taj proces koji je imao za cilj uništenje države Bosne i Hercegovine i cijelih njenih naroda, otpočet je 9.januara, ali nije rezultirao time da dijelovi Bosne i Hercegovine pripadaju drugoj državi, odnosno Srbiji” podsjetio je Komšić.

Dodao je da vlasti RS-a koji danas obilježavaju godišnjicu 9. januara da istovremeno i prikrivaju činjenicu da velikosrbijanskom režimu Miloševića i Karadžića, čak ni uz pomoć genocida nije uspjelo da dio Bosne i Hercegovine postane dio Srbije.

“RS je entitet u državi BiH, a ne federalna jedinica u sastavu Srbije. Nikada taj dio Bosne i Hercegovine neće postati dio Srbije, jer su akteri te politike u periodu od 1992. do 1995. kada su imali apsolutnu vojnu premoć,

naročito kada je riječ o sredstvima, rekao bih, propustili priliku da otmu dio Bosne i Hercegovine. U tome su zaustavljeni, uz velike žrtve i herojstvo pripadnika ARBiH, MUP-a RBiH, kao i naroda koji je stajao uz njih”, poručio je Komšić.

Kazao je kako je današnja parada dokaz da akteri nisu odustali da otmu dio BiH. Dodao je kako je cilj “paradirajna” evociranje uspomena na činjenje genocida, zastrašivanje naroda ali i podizanje cijene kod stranaca, koji onda od probosanske strane traže ustupke.

“Međutim, i s tim u vezi, mislim da je konačno vrijeme da svi zajedno kažemo, da Dodiku i separatistima ne možemo i nećemo dati ništa, jer ionako imaju previše.

Dodik iza sebe nema Jugoslovensku narodnu armiju i njen arsenal, nema broje paravojne formacije koje je imao njegov ideološki i politički prethodnik Radovan Karadžić, i nije mu pametno da izaziva sukob u kojem je moguć nestatak onog što je genocidom stečeno”, rekao je Komšić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.