Denis Bećirović “zagrmio” zbog tzv. dana RS: “Ne smijemo kukavički i kalkulantski šutjeti pred onima koji bi od sramote pravili vrlinu!”

Denis Bećirović oglasio se na svom Facebooku povodom obilježavanja neustavnog tzv. dana RS.

Njegovu poruku prenosimo u cjelosti.

“Nikada ne smijemo kukavički i kalkulantski šutjeti pred onima koji bi od sramote pravili vrlinu! Za našu državu bilo bi pogubno prestati govoriti i pisati o činjenicama. Kukavičluk i zaborav nisu rješenje jer bi to značilo bi da smo poklekli pred nepravdom. Umjesto navikavanja na nemoralnu propagandu moramo imati snagu, znanje i karakter da cijelom svijetu predočimo sljedeće neoborive činjenice:

1. Legalni i najviši pravni akt Bosne i Hercegovine nije ni 1992. godine propisivao nikakvo pravo na samoopredjeljenje etničkim zajednicama u Bosni i Hercegovini. Zato je antiustavni skup 9. januara 1992. godine, u režiji srbijanskog državnog vrha i pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca (Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i drugi), bio antiustavni čin.

2. Nakon demokratski iskazane volje građana Bosne i Hercegovine na referendumu koji je organiziran i nadgledan po međunarodno utvrđenim pravilima ogromna većina stanovnika naše države izjasnila se za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda. Nezavisnu, samostalnu, suverenu i nedjeljivu državu Bosnu i Hercegovinu priznali su 1992. godine: članice Evropske zajednice (preteča Evropske unije), Sjedinjene Američke Države i brojne druge države širom svijeta, a 22. maja 1992. godine Bosna i Hercegovina je postala i punopravna članica Ujedinjenih nacija.

3. Međunarodnim priznanjem država Bosna i Hercegovina je postala subjektom međunarodnog prava. S druge strane, paratvorevine na državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine nije nikada i niko priznao. Zato je tzv. RS bila mrtva tvorevina i međunarodna zajednica je nikada nije priznala i prihvatila kao samostalnog međunarodnog subjekta. To su činjenice koje svi ljudi u našoj zemlji i izvan nje trebaju znati.

4. Današnji skandalozni dolazak najviših zvaničnika Vlade Srbije na obilježavanje nelegalnog 9. januara predstavlja opasno nepoštivanje konačnih i obavezujućih odluka legalnog Ustavnog suda BiH, kao i još jedan dokaz da brojni zvaničnici i mediji na Zapadu s pravom upozoravaju da je Vučićev režim u Srbiji najveća prijetnja miru u regionu i Evropi. Najviši zvaničnici Srbije trebaju javno odgovoriti kako bi se oni ponašali kada bi, primjera radi, u Novi Sad ili u Novi Pazar došli zvaničnici drugih država na obilježavanje datuma koji je Ustavni sud Srbije proglasio nelegalnim. Srbijanska politika dvostrukih aršina i nepoštivanja bosanskohercegovačkog i međunarodnog prava mogla bi se kao bumerang vratiti Srbiji.

5. Nelegalna devetojanuarska proslava je čin uvrede i provokacije za državu Bosnu i Hercegovinu, Evropsku uniju i Ujedinjene nacije. Civilizirani svijet ne smije zaboraviti da su projektantima i izvođačima genocidne politike najviši sudovi Ujedinjenih nacija izrekli preko hiljadu godina zatvorske kazne. To je planetarna osuda projekta rušenja države Bosne i Hercegovine i tu osudu ne mogu sakriti bijedne devetojanuarske parade koje podsjećaju na najtotalitarnije režime današnjice.

6. Venecijanska komisija je na 96. plenarnoj sjednici od 11. i 12. oktobra 2013. godine usvojila mišljenje o usklađenosti izbora Dana bh. entiteta RS sa antidiskriminatornim standardima Vijeća Evrope, odnosno Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Komisija je zaključila da je proslava Devetog januara diskriminatorski čin prema ostalim narodima u tom dijelu države Bosne i Hercegovine i da nije u skladu sa osnovnim demokratskim vrijednostima i postulatima. Takva politika, kako je navedeno u mišljenju Venecijanske komisije, nije u skladu sa vrijednostima kao što su dijalog, tolerancija, međusobno razumijevanje i jednakost.

7. Svaki pokušaj uspostavljanja kontinuiteta s nelegalnim, nepriznatim i samoproglašenim paratvorevinama na državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine je pravno neosnovan, politički neprihvatljiv i krajnje kontraproduktivan za politiku izgradnje mira i stabilnosti. Ustav BiH jasno propisuje da entiteti u državi Bosni i Hercegovini nemaju kontinuitet i da oni nisu postojali sve do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

8. Obilježavanje 9. januara 1992. godine nema nikakve suštinske veze sa stvarnim interesima srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. Riječ je o datumu koji je simbiotički povezan s velikosrpskom ideologijom i politikom koja je dovela do genocida nad bošnjačkim stanovništvom i ratnih zločina nad hrvatskim i drugim stanovništvom koje se nije slagalo s politikom razdvajanja naroda. Slavljenje takve politike je samo još jedan od dokaza da Beograd nije odustao od svojih velikodržavnih pretenzija prema teritoriji države Bosne i Hercegovine, ali i teritorijima niza drugih država Zapadnog Balkana.

Na kraju, želim potcrtati da budućnost građana i naroda države Bosne i Hercegovine nije u afirmiranju nelegalnih datuma, mračnih politika i presuđenih ratnih zločinaca. Građani i narodi Bosne i Hercegovine trebaju afirmirati antifašističke vrijednosti i educirati nove generacije da se ugledaju na dokazane humaniste, naučnike, sportiste, književnike…

Čast je beskompromisno čuvati državu Bosnu i Hercegovinu i sve dobre ljude u njoj.

Dužnost je govoriti istinu, makar bila i gorka.

Neka vječno živi slobodna i nepokoriva država Bosna i Hercegovina – poručio je Bećirović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.