in , ,

Denis Zvizdić o Miloradu Dodiku: “Da je na Vijećnici bila zastava Izraela, on bi stavio od Palestine”

Dodao je da Dodik uvijek ima težnju raditi “suprotno od Sarajeva”

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PS BiH Denis Zvizdić je za N1 govorio o aktuelnoj situaciji i političkim odnosima u BiH, ali i regiji i svijetu.

Netanyahu i zastava BiH?

O temi koja je bila aktuelna za vikend nakon što je premijer Izraela na Twitteru podijelio zastava zemalja koje podržavaju Izrael, a među kojim se našla i BIH, kazao je:

“BiH koja je pretrpjela užasna razaranja, ne može biti na strani napada na Gazu. Vjerovatno je gospodin Netanyahu kao povod imao zastavu Izraela koja je objavljena u Banjaluci. Ona je očito objavljena od strane onih koji smatraju opravdanim ubijanje djece i civila. BiH i dužnosnici su jasno kazali da se zalažu za prekid vatre i mirno razriješenje kojim će se zaustaviti napadi na Gazu i ubijanje civila“.

Dodao je da Dodik uvijek ima težnju raditi “suprotno od Sarajeva”.

“Suština je da je to urađeno da se napakosti Bošnjacima ili Sarajevu jer Dodik uvijek ima težnju da uradi suprotno od Sarajeva. Da je kojim slučajem na Vijećnici bila zastava Izraela, sasvim sigurno bi Dodik stavio zastavu Palestine u Banjaluci”.

“Želim da vjerujem da privatno ne misli ono što pokazuje. Ono što javno pokazuje i za šta se zalaže je odraz “bosnofobije” i “islamofobije”. On je došao u fazu da mrzi sve što su Bošnjaci, koje su islamske vjeroispovijesti i jedina mu je želja da bude na suprotnoj strani. Želim da vjerujem da su njegova istinska osjećanja sasvim drugačija. Ako je na čelu države čovjek koji mrzi cijeli jedan narod ili vjeru tog naroda, onda je u ogromnom problemu on i država koju predstavlja”.

Kada je riječ o dešavanjima u sukobu Izraela i Gaze, Zvizdić je poručio:

“Mislim da politički interesi često nadvladaju humanističke interese. Svijet ponovo nije ništa naučio iz događaja u BiH, kao što se pokazalo da se nije naučilo ništa nakon Drugog svjetskog rata. Ne postoji nijedan cilj na svijetu kojim se može opravdati ubijanje civila. Riječ je o civilima, djeci, ženama, starijim osobama. Svijet je mogao puno toga naučiti na slučaju BiH, ali čini mi se da se neke scene ponavljaju“.

Granice se moraju definisati, dodaje Zvizdić.

“Moraju se potpisati granice, jer nepotpisivanje granica znači da još postoji latentna opasnost da može doći do promjene granica. Zar nismo vidjeli izjavu premijera RS da “Drina nije granica”. Evo želimo da ga obavijestimo da je Drina bila, jeste i bit će granica između Srbije i BiH. Možda njemu djeluje da nije, ali jeste i ostat će granica“.

“Dobro je da je potpisana Deklaracija o opredijeljnosti zemalja Zapadnog Balkana”.

“Uvijek sam bio protiv neistovremenosti formiranja Vijeća ministara i Vlade FBiH. Bio je ogroman pritisak međunarodne zajednice za o formiranju VM kao pogonske snage i oni su sa tog aspekta bili potpuno u pravu. U vrijeme kada sam ja bio u VM, iz RS su tu sjedili ljudi koji su vrlo adekvatno štitili interese RS i BiH”.

Albina večeras predstavlja Hrvatsku na Eurosongu: Pogledajte kako je protekla posljedna proba!

Pogledajte kako medvjed uživa u kupanju u moru kod Neuma