Dervo Sejdić pisao Christianu Schmidtu, evo šta traži od visokog predstavnika: “Ispunite obećanje koje ste dali u septembru”

Dervo Sejdić, apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava, uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu, a od njega traži da organizuje okrugli sto ili javnu tribinu o temi izmjena Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Otvoreno pismo prenosimo u cjelosti:

“Poštovani visoki predstavniče gospodine Schmidt, obraćam Vam se sa inicijativom da organizujete Okrugli sto ili Javnu tribinu, na temu Izmjene Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, jer ste to na našem susretu od 02. septembra 2022. godine i obećali.

Bosanskohercegovačkoj javnosti je poznato da su sve preporuke od strane Vijeća Evrope, Evropske Unije, SAD-a i međunarodne zajednice zbog nepostojanja političke volje kod vladajućih političkih struktura u Bosni i Hercegovini zadnjih 15-tak godina, završavale neuspjehom i nemogućnošću dogovora na provedbi Presuda suda za ljudska prava u predmetima Sejdić i Finci, Zornić, Pilav, Šlaku i Pudarić.

Donijeli ste Odluku o izmjeni Ustava Federacije Bosne i Hercegovine te izmjene Izbornog zakona, a u vezi deblokade i efikasnijeg formiranja vlasti na nivou Federacije BiH, imenovanja Predsjednika i potpredsjednika FBiH, formiranja Doma naroda Federalnog parlamenta i imenovanja sudija Ustavnog Suda FBiH, o čemu bi se imalo šta komentirati.

Naprimjer, u Vašoj Odluci vjerujem da ste deblokirali i ubrzali formiranje izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali ste zadržali princip etničkog izbora predsjednika i podpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, zadržavajući etnički princip i u Republici Srpskoj koju ste svojom Odlukom zaobišli.

Pozivam vas prije svega kako bi smo razmotrili moguće izmjene Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i izbjegli dodatne etničke podjele. Sa ovog skupa bi inicirali i kreirali prijedlog budućih dijaloga u okviru Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine, u novom sazivu za koji lično smatram da će biti mnogo profesionalniji, progresivniji i kooperativniji od ranijih saziva.

Kao početnu osnovu za raspravu na Javnoj tribini predlažem predstavljanje mog Prijedolga Izmjene Ustava i Izbornog zakona kojeg sam Vam lično uručio prilikom susreta.

Takođe smatram da će konačno političari shvatiti ozbiljnost problema u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina i njen položaj u novonastalim geopolitičkim odnosima na Balkanu, u Evropi i Svijetu.

Naročito nakon što je Evropska komisija preporučila Vijeću Evropske Unije razmatranje dodjele kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu uz ispunjenje zahtjeva od 12.10.2022. godine, u okviru kojih se po mom skromnom mišljenju, nalazi i Zahtjev provedbe Presuda suda za ljudska prava, naročito u Zahtjevu br. 8:

obezbjediti rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne tekovine Evropske Unije.

Kako i sami rekoste na našem susretu, Evropska Unija neće prihvatiti etnički podijeljenu državu iz koje svakodnevno zbog loših ekonomsko socijalnih, bezbjednosnih i političkih odnosa protkanih korupcijom i nepotizmom odlaze porodice, odlaze mladi i obrazovani ljudi.

Na ovu Javnu tribinu, kako ste i obećali, pozovite Akademsku zajednicu BiH, stručnjake iz oblasti Ustavnog prava i međunarodnog javnog prava kao i predstavnike Venecijanske komisije, Vijeća Evrope, Misije OSCE ODIHR-a, predstavnike Vijeća nacionalnih manjina pri Parlamentima BiH i FBiH, kao i nas žive Apelante Sejdić, Finci, Zornić i Pilav, civilni sektor i druge relevantne organizacije koje se bave promocijom i zaštitom ljudskih prava”, zaključio je Sejdić u pismu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.