Dervo Sejdić pisao Christianu Schmidtu: “Najmanje sam od vas očekivao ovakve nesmotrene izjave”

Predsjednik Romskog informativnog centra “Kali Sara” Dervo Sejdić uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu povodom njegovih nedavnih izjava.

“Poštovani visoki predstavniče gospodine Schmidt, ja sam državljanin i građanin Bosne i Hercegovine i nisam pripadnik jednog od tri ‘konstitutivna naroda’.

Pripadam građanima BiH u okviru ustavne kategorije ‘Ostali’ s pravom da biram, ali bez prava da budem biran na poziciju člana Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, jer sam Rom”, naveo je.

Ovu institucionalnu diskriminaciju Visoko sudsko vijeće Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu 22.12.2009. godine konstatuje u svojoj presudi i nalaže državi BiH da Ustav i Izborni zakon uskladi s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, što je preporuka Vijeća Evrope, Venecijanske komisije i drugih evropskih institucija za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

“U BiH, najvećim dijelom na teritoriji Federacije BiH, živi 350.000-400.000 građana, državljana BiH koji ne pripadaju konstitutivnim narodima, na koje vi u svojoj izjavi i komentarima zaboravljate, odnosno eliminišete ih kao važan subjekt u izbornim procesima Bosne i Hercegovine.

U vašoj opservaciji Izbornog procesa u BiH nijednim gestom niili komentarom niste se osvrnuli na presudu Evropskog suda za ljudska prava, što bi vam kao visokom predstavniku Evropske unije moralo biti i dužnost i obaveza, naročito ako se osvrnete na 14 zahtjeva prema BiH od institucije koju predstavljate”, napisao je.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.