Dervo Sejdić se obratio javnosti, nedvosmisleno upozorava: “Bojim se da dok su na vlasti Dodik i Čović presuda nikada neće biti provedena”

Dervo Sejdić, jedan od najpoznatijih boraca za prava manjina u Bosni i Hercegovini, izjavio je da presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu po apelaciji Slavena Kovačevića u principu treba da znači put prema građanskoj državi Bosni i Hercegovini. Presudom je utvrđeno da su prekršena ljudska prava Kovačevića u slučaju glasanja za kandidate za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Sejdić je naglasio značaj ove sudske presude po apelaciji Slavena Kovačevića, ali je dodao da će biti veoma teško provesti presudu u praksi.

“Imajući u vidu proteklih 14 godina vezano za moju presudu, bojim se da presuda po apelaciji Slavena Kovačevića neće nikada biti provedena, naročito dok su ovi etnopolitičari na vlasti, prije svega mislim na Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD Milorada Dodika i Hrvatsku demokratsku zajednicu Bosne i Hercegovine – HDZ BiH Dragana Čovića.

Također, imajući u vidu 14 godina moje presude i nemogućnost dogovora da se riješi presuda ‘Sejdić – Finci’ koja je bezbolna za sve građane u Bosni i Hercegovini i nije zadirala u entitetsko glasanje nego jednostavno zahtijevala se mogućnost da se i mi kao pripadnici nacionalnih manjina možemo kandidovati za člana Predsjedništva BiH i Dom naroda Bosne i Hercegovine”, kazao je Sejdić.

Evropski sud za ljudska prava je proglasio dijelove Ustava BiH diskriminatornim, najprije 22. decembra 2009. godine u predmetu “Sejdić-Finci”, te kasnije u presudama u predmetima “Pilav”, “Zornić”, “Šlaku” i “Pudarić”.

BiH su naložene izmjene Ustava BiH, pošto se prema postojećem, na te funkcije mogu kandidirati i biti izabrani samo pripadnici konstitutivnih naroda – Bošnjak i Hrvat iz entiteta Federacija BiH i Srbin iz entiteta Republika Srpska.

Sejdić ističe da presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu po apelaciji Slavena Kovačevića jasno utvrđuje da Bosna i Hercegovina treba da bude jedna izborna jedinica.

“Ova presuda demontira sav taj etnički princip u smislu da Bosna i Hercegovina treba da bude jedna izborna jedinica tako da svi građani Bosne i Hercegovine mogu da glasaju za buduće članove Predsjedništva BiH bez obzira odakle oni dolaze”, dodao je Sejdić.

Međutim, podsjetio je na izjave političkih predstavnika iz bh. entiteta RS kao i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića o presudi u predmetu Slaven Kovačević.

Čović je komentarišući presudu kazao da će hrvatski narod i dalje birati svoje legitimne predstavnike.

“Legitimnost hrvatskog naroda, kao i svakog drugog naroda, bit će još jače izražena u svim našim zahtjevima oko izmjena i Ustava, svih zakona, naravno Izbornog zakona, tamo gdje se štite kolektivna prava, a to su domovi naroda i Predsjedništvo, hrvatski narod će birati svoje legitimne predstavnike”, rekao je Čović, dodajući da BiH može biti organizovana na razne načine, ali ne po građanskom modelu.

Sejdić stoga smatra da ne bi bilo iznenađenje da čelnik HDZ-a BiH traži treći entitet unutar Bosne i Hercegovine.

“Neće biti ništa strano da sutra Čović zatraži treći entitet, neće biti ništa strano da RS nastavi sa jačim pritiskom za samostalnost.

Nažalost, pored svega onoga što nosi dobro presuda u predmetu Slaven Kovačević, naša politička situacija u ovom momentu nije sazrela da bi se o tom predmetu moglo i htjelo razgovarati. Bojim se da presuda u predmetu Slaven Kovačević neće nikada doći na dnevni red Parlamenta Bosne i Hercegovine”, naglasio je Sejdić za Anadolu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.