Detalji obraćanja visokog predstavnika Schmidta u UN-u: “Nešto što se smatra prijetnjom je izjednačavanje administrativne s međunarodnom granicom”

Visoki predstavnik Christian Schmidt Vijeću sigurnosti UN-a je predstavio redovni Izvještaj za Bosnu i Hercegovinu. Obiluje kritikama, uz tek nekoliko pohvala vlastima na državnom nivou zbog usvajanja reformskih zakona i napretka na evropskom putu. Secesionistočka politika RS-a predvođena SNSD-om i Miloradom Dodikom označena je kao ključni problem i destabilizirajući faktor u državi. Isti problem je predstavio i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

Značajan napredak ka Evropskoj uniji, pa povratak na poznati režim ustaljenih, dnevnih napada na Ustav, institucije i državu. Sve je zabilježio visoki predstavnik Christian Schmidt u Izvještaj, pa ga prezentirao pred Vijećem sigurnosti UN-a. Napredak i nazadovanje uz jasno naznačenu odgovornost. U uvodnom dijelu prvo pohvale, adresirane na vlast u Bosni i Hercegovini. Od Vijeća ministara do Predsjedništva. Uz to i podsjetnik da još moraju raditi jer su brojne reforme na čekanju.

“Odluka Evropskog vijeća je politički opravdana. Građani se plaše rata, žele da žive u miru i stabilnosti. To može biti dobar početak i to nije još završen posao. Bosna i Hercegovina mora ubrzati reforme i provesti Mirovni sporazum. To je osnov na kojem radimo”, rekao je Schmidt.

Zatim, kritike kojima je Schmidt posvetio veći dio Izvještaja. Najveće prijetnje i potezi protivni Ustavu dolaze iz RS-a. Vlast ovog entiteta uporno narušava Dejtonski sporazum, potkopava institucije i prijeti destabilizaciji Bosne i Hercegovine.

“Ovo antidejtonsko postupanje je prijetnja secesijom RS-a, to može donijeti teške posljedice za Bosnu i Hercegovinu i za region. Mi u međunarodnoj zajednici moramo pratiti šta se dešava i zajednički djelovati. Sigurnosna situacija se ne može smatrati nestabilnom, ali je dosta krhka i mogla bi se pogoršati”, istakao je Schmidt.

Iz zapaljive retorike i secesionističke politike proizlaze izazovi, prijetnje i opasne posljedice. Upozorava Schmidt:

“Izjednačavanje administrativne s međunarodnom granicom je nešto što se smatra prijetnjom. Imamo veliki pritisak na međunarodne organizacije jer se insistira na ukidanju Suda i Tužilaštva. Možemo izgubiti proces izbora sudija i tužilaca prema Zakonu o VSTV-u i nadam se da će nešto biti poduzeto.”

Izvještaj su, između ostalih, podržale SAD, Slovenija i Švicarska, kao i mandat visokog predstavnika. Sve ono što Kina i Rusija nisu. Žestoke kritike Izvještaja i najavljene rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici.

“Schmidt nema podršku konstitutivnih naroda, nema mandat Vijeća sigurnosti UN-a, a njegovo nezakonito djelovanje utječe na pogoršanje odnosa u BiH. Ne bi smio sjediti ovdje, diskreditira ovo tijelo”, rekao je Vasili Nebezna, ambasador rusije u Vijeću sigurnosti UN-a.

“Potpuno podržavamo visokog predstavnika i korištenje svih ovlasti, pa i bonskih dok se ne provede program 5+2. Korištenje bonskih ovlasti pomaže ovoj državi na napretku na EU putu. Brojni izazovi su pred ovom zemljom, uključujući secesionističku retoriku. Dodik pokušava potkopati državne institucije i redovno poziva na to. Njegova retorika prijeti miru i stabilnosti u regiji. Moramo se suprotstaviti tome”, poručio je Robert Wood, ambasador SAD-a u Vijeću sigurnosti UN-a.

Vijeću sigurnosti obratio se i Denis Bećirović predsjedavajući Predsjedništva BiH. Sve što je Schmidt u Izvještaju predstavio, Bećirović je potvrdio, te poručio da su napadnute ključne institucije Dejtonskog sporazuma. Ustavni sud i Ured visokog predstavnika.

“Organi vlasti entiteta RS ne poštuju cjelinu Daytonskog sporazuma i njegovih aneksa. U toku je opasan udar na ustavni poredak i Dejtonski sporazum. Mir i stabilnost Bosne i Hercegovine ozbiljno ugrožava antidejtonska politika organa entiteta RS. Svijet treba znati istinu. Ključni problem u Bosni i Hercegovini ne dolazi iz naše države nego izvan granica. To su utvrdili strani sudovi”, istakao je Bećirović.

Bećirović je upozorio i na pokušaje otimanje državne imovine, te Dodikove pozive na ujedinjenje sa Srbijom.

“Milošević nije postigao taj cilj u Dejtonu. Danas bi neki političari iz entiteta Republika Srpska željeli da u miru dobiju ono što Milošević nije dobio za vrijeme agresije. Međunarodna zajednica to ne smije dozvoliti”, zaključio je Bećirović.

Zbog krhke sigurnosne situacije u BiH, Bećirović i Schmidt pozvali su Vijeće sigurnosti na zajedničko očuvanje mira i stabilnosti naše države jer je međunarodna podrška ključna za Bosnu i Hercegovinu.

federalna.ba

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.