Detalji ubistva 19-godišnjeg Farisa Pendeka u Sarajevu: Šuman je provocirao, vratio se po pištolj u automobil i zatim pucao

Na prvom ročištu u Kantonalnom sudu u Sarajevo iznijeti su detalji slučaja u kojem je osumnjičeni Adem Šuman ubio 19-godišnjeg Farisa Pendeka u sarajevskom naselju Otoka. Tužiteljica je iznijela detalje o ovom slučaju. Među prvima je došla na uviđaj i kazala da je vidjela dječaka koji je ležao na zemlji. Vidjela je u automobilu smoki, grickalice i slatkiše.

“Nismo mogli da shvatimo zašto se ovaj događaj desio”, rekla je i naglasila da Faris nije progovorio nijednu riječ tokom cijelog događaja.

Tužilaštvo je prikupilo dovoljno dokaza i proističe da se nisu poznavali.

“Šuman Adem se kretao iz suprotnog smjera i iza leđa prišao ovim dječacima nakon čega je uslijedila provokacija, a prouzrokovala je da dječaci otvore prozor i pitaju u čemu je problem. Da bi Šuman Adem, bez ikakvog razloga, udario Emana, vratio se i iz kasete uzeo pištolj. U namjeri da liši života Emana, pogodio je Farisa koji je sjedio pored njega jer se sageo”, navela je tužiteljica – javlja Klix.ba.

Tokom ročišta advokat osumnjičenog Adema Šumana predložio je izuzeće javnosti u vezi ovog slučaja, prije svega zbog medijskih napisa.

“Mislim da su opravdani razlozi da se javnost isključi”, zaključio je advokat u obraćanju tokom ročišta.

Tužiteljica je u svom obraćanju rekla da se protivi.

“Smatram da je prisustvo javnosti neophodno. Ovo je strašan zločin”, zaključila je.

Sud je odbacio prijedlog da se isključi javnost tokom ovog procesa.

Također, naglašeno je kako je Šuman konzument narkotika te da je ranije osuđivan. Konzument narkotika je i drugoosumnjičeni, a trećeosumnjičeni je bio pod dejstvom amfetamina kada je priveden.

Advokat Kočo je rekao da se protivi prijedlogu za određivanje pritvora.

On je rekao da se njegov branjenik sam prijavio i da ne postoji opasnost od bjekstva. Također smatra da nema razloga da utječe na bilo koga i poziva se na njegovu izjavu koju je dao MUP-u.

Osim toga, Kočo navodi da nema prijetnji za narušavanje javnog reda i mira.

Također i odbrana Šumanovih saučesnika smatra da je prijedlog pritvora neosnovan.

Advokat Damir Beglerović, koji u ovom postupku brani Elmedina Gradišića, kaže da nije bilo umišljaja za pomaganje.

Kada je u pitanju trećeosumnjičeni, njegova odbrana navodi da on nije znao šta je Šuman prethodno uradio kada su se sastali.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.